ASUS ROG Flow

Srpska privreda posluje pozitivno

Srpska privreda je već treću godinu zaredom pozitivno poslovala, saopštava Agencija za privredne registre, na osnovu finansijskih izveštaja preduzeća za prošlu godinu. Uz povećanje dobiti i smanjenje gubitaka ostvaren je finansijski plus od 437 milijardi dinara, dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu.

Prerađivačka industrija, trgovina i rudarstvo guraju srpsku privredu pozitivnim smerom. U tome sa 253 milijarde dinara profita prednjače velika preduzeća. “To je 2,7 puta više u odnosu na rezultate iz prethodne godine. Na drugom mestu su mala privredna društva”, rekla je Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

Posle višegodišnjeg minusa, sektor građevine, usluga, smeštaja i ishrane prešao je u pozitivno poslovanje. Kod njih je i najveći porast zaposlenosti, dok je u ukupnoj privredi oko 35.000 radnika više. “Ono što je karakteristično za javna preduzeća, za razliku od kretanja u ukupnoj privredi, jeste odnos prema broju zaposlenih. Dakle, u javnim preduzećima je smanjen broj zaposlenih u 2017. za 1.979 radnika“, ukazuje Stamenkovićeva.

Dok po nominalnoj dobiti prednjači privreda beogradskog regiona, po skoku je rekorder područje južne i istočne Srbije, kod kojih je ta dobit povećana sa 1,3 milijarde na gotovo 34 milijarde dinara. U 2017. za podsticaj preduzetništva država je dala 600 miliona dinara bespovratno, a uz kreditni deo plasirano je tri milijarde dinara.

Izvor: RTS

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , ,