Srpska privreda posluje pozitivno

Srpska privreda je već treću godinu zaredom pozitivno poslovala, saopštava Agencija za privredne registre, na osnovu finansijskih izveštaja preduzeća za prošlu godinu. Uz povećanje dobiti i smanjenje gubitaka ostvaren je finansijski plus od 437 milijardi dinara, dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu.

PCPress.rs Image

Prerađivačka industrija, trgovina i rudarstvo guraju srpsku privredu pozitivnim smerom. U tome sa 253 milijarde dinara profita prednjače velika preduzeća. “To je 2,7 puta više u odnosu na rezultate iz prethodne godine. Na drugom mestu su mala privredna društva”, rekla je Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

Posle višegodišnjeg minusa, sektor građevine, usluga, smeštaja i ishrane prešao je u pozitivno poslovanje. Kod njih je i najveći porast zaposlenosti, dok je u ukupnoj privredi oko 35.000 radnika više. “Ono što je karakteristično za javna preduzeća, za razliku od kretanja u ukupnoj privredi, jeste odnos prema broju zaposlenih. Dakle, u javnim preduzećima je smanjen broj zaposlenih u 2017. za 1.979 radnika“, ukazuje Stamenkovićeva.

Dok po nominalnoj dobiti prednjači privreda beogradskog regiona, po skoku je rekorder područje južne i istočne Srbije, kod kojih je ta dobit povećana sa 1,3 milijarde na gotovo 34 milijarde dinara. U 2017. za podsticaj preduzetništva država je dala 600 miliona dinara bespovratno, a uz kreditni deo plasirano je tri milijarde dinara.

Pročitajte i:  Biznis i Finansije - prevlast kineskih kompanija

Izvor: RTS

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,