Top50 Glas publike

Srpski haker plaća kauciju kriptovalutama

Optuženi u slučajevima američkog federalnog suda sada imaju novu mogućnost da ne idu u zatvor i plate kauciju, a to je da isprazne svoje virtuelne novčanike. Okružni sud u San Francisku naložio je hakeru Martinu Marsiću (25) da plati ekvivalent od 750.000 dolara u kriptovalutama ako želi da se suočava sa suđenjem iz „halfway house-a“Očekuje se da će Marsić potvrditi plaćanje kaucije 20. avgusta.

PCPress.rs Image

Da podsetimo, policija je pre nekoliko dana uhapsila Marsića, koji ima srpsko i italijansko državljanstvo, optuženog za hakovanje servera giganta među igrama, Electronic Arts-a (EA), dok je bio na Međunarodnom aerodromu u San Francisku. Odatle je ukrao valutu koja se koristi u FIFA 18 igri kako bi je preprodavao na internetu. Odmah je sproveden pred sudiju u San Francisku gde je optužen da je pristupio zaštićenom kompjuteru bez dozvole kako bi došao do informacija koje će mu doneti nedozvoljenu finansijsku dobit.

Nije jasno da li je ovo prvi slučaj američkog suda koji prihvata digitalnu valutu za kauciju (pomoćnik okružnog tužioca, Abraham Simmons, izrazio je sumnju u to u Daily Post-u). Međutim, ovo je verovatno novina na federalnom nivou, koja neće postati norma još dugo vremena, ako ikada i postane. Bitcoin i drugi formati  kriptovaluta su i dalje prilično nestabilni. Zahtev za plaćanje kaucije koji se čini surovim jednog dana može postati trivijalan već sledećeg, ako se vrednost novca uruši. Advokati bi verovatno mogli da traže promenu iznosa kaucije u jednom od tih scenarija, ali to je nešto što bi se retko desilo, ako bi se ikad i desilo, kada je u pitanju konvencionalna gotovina.

Pročitajte i:  Gejming industrija i kriza za praznike

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,