Laptop leto 2022

Srpski srednjoškolci postigli veliki uspeh na robotičkom takmičenju

Srpski tim Politehnike, škole za nove tehnologije iz Beograda, postigao je veliki uspeh osvojivši posebnu Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici na Svetskom takmičenju u edukacijskoj robotici (WER).

srednjoškolci u šangaju robotika

Međunarodno takmičenje je održano u Šangaju, a takmičili su se učenici Mihajlo Mihajlović, Mašan Vučinić i Nikola Starčević, uz podršku mentora Jovana Miletića. Oni su ostvarili izuzetan uspeh u konkurenciji 8.000 takmičara iz 16 zemalja. Ovo je prvi put da Srbija ima predstavnike na ovom prestižnom takmičenju, a priliku da učestvuju na istom dobili su nakon osvojenog drugog mesta na WER otvorenom kupu Hrvatske i regiona koji je u septembru organizovao IRIM – Croatian Makers.

Svetsko takmičenje u edukacionoj robotici (WER) od 2002. godine održava se u Kini, a u poslednje 4 godine na njemu, pored Kine, učestvuje još oko dvadesetak zemalja iz celog sveta. Na svetsko takmičenje dolaze najbolji timovi iz tri starosne grupacije: niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, a takmiče se u 5 do 6 kategorija.

Fond B92 i Bitka za znanje su finansijski podržali učešće i odlazak timova iz Srbije na kvalifikaciono takmičenje u Zagreb u septembru, a potom i učešće najboljeg srpskog tima na finalu u Šangaju. Bitka za znanje otpočela je u januaru ove godine i do sada je u program uključena 401 osnovna škola u Srbiji. To podrazumeva da su te prijavljene škole dobile po 5 mBot robota koji su namenjeni za učenje programiranja kod osnovaca, kao i da su nastavnici iz tih škola prošli obuke za korišćenje robota u nastavi.

Pročitajte i:  ElliQ robot za brigu o starima je konačno dostupan

Sredstva za kupovinu edukativnih robota obezbedilo je nekoliko desetina društveno odgovornih kompanija, institucija i organizacija među kojima su: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, UNDP Srbija, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredna komora Srbije, IRIM, Vip mobile, kompanija BIC. Čestitamo našem timu i želimo im puno uspeha u daljem obrazovanju i budućoj karijeri!

Izvor: Fond B92

Facebook komentari:
ERP 2022

Tagovi: , , ,