BIZIT Seminar

Šta je doneo CES 2015

Dok u našoj zemlji i dalje traju praznici, američki kontinent mesto je odakle već na samom početku godine stižu neke od najvećih objava iz IT sveta. U Las Vegasu se održava sajam potrošačke elektronike CES.

Ovogodišnji sajam je po svemu sudeći fokus stavio na ekrane, i to u osetnoj meri kompjuterske monitore, koji su sada zakrivljeni i u UHD rezoluciji, bilo je noviteta iz oblasti transporta, a sveprisutan je i trend interneta stvari (internet of things).

Sajam traje do sutra, petka 9. januara, ali su najveći noviteti već predstavljeni. Ukoliko ste do sada praznovali, evo nekih od najzanimljivijih uređaja.

nokia215Nokia 215 – Najjeftiniji Windows Phone Nokia smartfon, model Nokia 215 koji će koštati svega 29 dolara.

Radi se o 2G telefonu koji dolazi sa preinstaliranim Facebookom, Messenger aplikacijom, kao i Bing pretragom, Twitterom i Opera Mini browserom.

Uređaj ima skromne hardverske specifikacije – 2,4-inčni ekran, 8MB RAM memorije i prednju kameru rezolucije 0,3 megapiksela.

lenovoX1Lenovo X1 Carbon – Lenovo je na CES-u ove godine predstavio novi, 14-inčni ultrabook, Lenovo X1 Carbon, koji, kako mu naziv govori, ima kućište napravljeno od karbonskih vlakana.

Pročitajte i:  Microsoft gasi AltspaceVR 10. marta

Ima Intel Core procesor pete generacije i u prodaju kreće od ovog meseca po početnoj ceni od 1,249 dolara.

Acer Chromebook 15 – Kompanija Acer je predstavila 15-inčni ultrabook računar na Chrome OS platformi u nekoliko varijanti, što se hardverske snage tiče, pa tako postoji verzija sa Intel Celeron procesorom ili petom generacijom Intel Core i3 procesora. Početna cena kreće od 249,99 dolara.

connectedcycleConnected Cycle – Problem krađe bicikala verovatno je bar jednom zadesio svakog biciklistu ili nekog u njegovoj blizini, a ono što je naročito loše u ovoj situaciji je što se ukradeni bicikli retko pronalaze.

Connected Cycle je pametna pedala predstavljena na CES-u koja prati kretanje i mogla bi da pomogne da dođete do svog bicikla nazad. A, dok je u vašem vlasništvu, ona prati pokrete i meri aktivnost.

 

HP mini računari – HP Pavilion Mini Desktop i HP Stream Mini Desktop su novi računari ove američke kompanije koji se, pre svega, odlikuju svojim malim dimenzijama.

Staju u šaku, a nude ozbiljnu procesorsku snagu. Na tržištu će biti od januara, što se Amerike tiče, a, zavisno od konfiguracije, biće potrebno izdvojiti par stotina dolara.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Prenosivi računari

lgflexLG G Flex 2 – Naslednik LG G Flex telefona stigao je na ovogodišnjem CES-u.

Kao i njegov prethodnik, ima blago zakrivljeni oblik, radi na najnovijem Androidu.

Telefon ima 2GB RAM memorije i kameru od 13 megapiksela.

 

 

Samsung Tizen televizori i zakrivljeni monitor – Južnokorejski gigant na CES-u je predstavio novu liniju pametnih televizora na Tizen platformi.

samsugnzakrivljeniRadi se o liniji sa 4K rezolucijom panela, zakrivljenim dizajnom i dolazi u više veličina, od 48 do 88 inča.

Jedna od poslastica među Samsungovim novitetima je zakrivljeni 34-inčni (21:9) monitor.

Zakrivljenje je blago, ali s obzirom da se pred monitora obično sedi blizu, dovoljno da efekat koji ova vrsta panela daje bude potpun.

 

 

Dell Venue 8 7000 tablet – Dell je na CES-u prikazao svoj 8-inčni tablet koji je sa 6 milimetara debljien tanak gotovo kao iPad Air 2. Njegova prednja kamera može da snima u 3D-u, ima Intel procesor i radi na Androidu 4.4, a biće u prodaji po ceni od 399.99 dolara.

Pročitajte i:  Microsoft Word za Mac će uskoro dobiti dve korisne prečice koje smo želeli godinama

 

beltyBelty pametni kaiš – Belty je pametni kaiš koji je se automatski podešava u zavisnosti od toga koliko ste jeli ili vežbali tog dana.

Povezan je sa aplikacijom koja prikuplja podatke, a za sada se radi samo o prototipu.

Sony FDR-X1000V 4K action cam – I Sony action cam sada dobija mogućnost snimanja u 4K rezoluciji. Oa će biti u prodaji od marta, a po ceni od 500 dolara. Pored UHD kvaliteta snimaka, primenjena je i tehnologija koja redukuje šum vetra, a kamera je i otporna na vodu.

I lista se ne završava ovde.  Većina proizvođača spremno je dočekala početak godine i prvi, i najveći, sajam potrošačke elektronike u svetu.

A šta se vama najviše dopalo?

Izvor: mashable, verge, zdnet, cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,