TrendMicro

Šta je Tiny10 i kako ga instalirati

Sviđa nam se činjenica da je Windows 11 bogat funkcijama i vizuelno moderan, iako postoje neke nedoslednosti korisničkog interfejsa koje je Rectify11 u velikoj meri ispravio.

PCPress.rs Image

Lagana verzija Windows-a 10

Osim toga, Microsoft je dodao nekoliko novih funkcija svom desktop operativnom sistemu od Windows 10 dana. I Windows 10 i Windows 11 su prepuni novih funkcija, nepotrebnih aplikacija i suvišnih usluga u pozadini. Windows 10/11 su prilično veliki u poređenju sa Windows 7. A sada, da bi smanjio Windows 10 na najosnovnije, programer je objavio Tiny10, što je lagana verzija Windows-a 10. Zauzima mnogo manje prostora, radi čak i na računarima sa malo RAM memorije i dolazi bez bloatware-a. Tiny10 je skraćena verzija operativnog sistema Windows 10, a razvio ju je programer po imenu NTDEV. Imajte na umu da Tiny10 nije samo uklonio bloatware, već je optimizovan od temelja da smanji otisak operativnog sistema Windows 10. Na primer, ako instalirate Tiny10 na 32-bitni sistem, potrebno je samo 5,2 GB prostora na disku, što je napredak. Vanilla Windows 10 sistem zauzima do 22 GB prostora. Smanjenje veličine instalacije za 17 GB je sjajno. Na 64-bitnim sistemima, Tiny10 zauzima do 10 GB prostora na disku. A što se tiče RAM-a, možete pokrenuti Tiny10 na 32-bitnom sistemu sa samo 1 GB RAM-a, a na 64-bitnom sistemu možete se zadovoljiti sa 2 GB RAM-a.

Pročitajte i:  Windows 11 ažuriranje vraća funkcije u Task Manager i Widgets

Sada, možda se pitate, pošto je Windows 10 smanjen na tako lagan profil, da li mu nedostaju funkcije? Dostupni su svi osnovni Windows sistemski alati, uključujući PowerShell, CMD, Disk Management, itd. Čak i uz pokrenute brojne aplikacije, uključujući Geekbench, Cristaldisk, ShareX i igre poput CS: GO,  sve je radilo bez ikakvih problema. Što se tiče aplikacija, Tiny10 je uklonio sve podrazumevane aplikacije kao što su pregledač slika, internet explorer, media plejer, itd. Samo Notepad i Wordpad su dostupni na ovoj smanjenoj verziji operativnog sistema Windows 10. Štaviše, važno je znati da Tiny10 radi ne dolazi sa Microsoft Store ili Windows Security. Moraćete da učitate aplikacije koje želite. Takođe, ne postoji podrška za Windows podsistem za Linux, ali možete omogućiti Hyper-V. Što se tiče verzije za Windows, Tiny10 x64 Beta 1 pokreće Windows 10 Enterprise LTSC (Build 19044.1586, mart 2022). To znači da možete aktivirati Tiny 10 pomoću Windows licence, ali ne podržava ažuriranja za Windows. Tiny10 je odlično rešenje za korisnike koji žele da pokreću lagani Windows 10 na jeftinom računaru sa malo prostora na disku i RAM-a. Chrome OS Flex je još jedno odlično rešenje, ali ne podržava punopravne Windows aplikacije.

Pročitajte i:  Kako koristiti Windows Sandbox na Windows 11

Kako instalirati Tiny10?

  1. Preuzmite ISO image Tiny10 zaavisno od vašeg sistema: 32-bit (1,7 GB) | 64-bit (2,4 GB).
  2. Nakon toga preuzmite Rufus da biste kreirali butabilni USB drajv.
  3. Sada otvorite Rufus, priključite USB drajv, izaberite ISO image i kliknite na „Start“. Uverite se da je file sistem NTFS.
  4. Nakon što proces flešovanja počne, predlažemo da u međuvremenu izvršite neka preuzimanja kako biste imali iskustvo bez problema. U Tiny10 nije uključen browser, pa predlažemo da preuzmete Google Chrome-a. Nakon toga, prenesite ga u root direktorijum flešovanog USB uređaja. Takođe, možete preuzeti i preneti alat kao što je Driver Booster da biste ažurirali drajvere.
  5. Uključite USB drive u ciljni računar i ponovo ga pokrenite. Kada se računar ponovo pokrene, pritisnite boot taster (treba da bude jedan od funkcijskih tastera – F9, F8, F7, itd.). Ako ne znate ključ za pokretanje računara ili laptopa, potražite ga na internetu. Kada ste na ekranu za izbor pokretanja, izaberite svoj USB disk i pritisnite Enter.
  6. Vaš računar će sada učitati prozor za instalaciju Tiny10, koji je sličan prozoru za podešavanje Windows 10. Pratite uputstva na ekranu i izaberite željeni drive. Na kraju, kliknite na „Dalje“ da biste instalirali OS.
  7. Kada se instalacija završi, pokrenućete direktno Tiny10. Uživajte u minimalnom Windows 10!
Pročitajte i:  Šta treba znati u vezi sa novim ažuriranjem za Windows 11

Start meni se otvara za tren. Ne postoji Bing pretraga integrisana u search bar, tako da su rezultati pretrage brzi, nema telemetrije u pozadini i nema čudnih usluga koje, između ostalog, povećavaju korišćenje diska na 100%. Da rezimiramo, nemojte dvaput razmišljati i isprobajte Tiny10 ako koristite računar niske klase ili jednostavno imate loše iskustvo sa vanilla Windows 10. Moraćete da vodite računa o bezbednosti tako što ćete instalirati antivirusni program na Windows 10 , ali osim toga, apsolutno ćete voleti čistoću i lakoću Tiny10 bez kompromisa u pogledu karakteristika. To je bilo sve što treba da znate o Tiny10 i kako ga možete instalirati na bilo koji računar. Tiny10 nudi podršku za 32-bitne sisteme, što znači da stariji hardver takođe može imati koristi od ovog projekta. Nadamo se da će Microsoft u budućnosti objaviti laganu verziju operativnog sistema Windows 11 sličnu Tiny10. To će izuzetno pomoći korisnicima koji žele da njihov računar radi bez usporavanja.

Izvor: Beebom

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,