BIZIT Seminar

Šta prelazak u cloud znači za programere ?

Svet programiranja odlikuju stalne promene i prilagođavanje njima. Sami programeri, osim što su privilegovani da budu među najplaćenijim stručnjacima, razlikuju se od većine ljudi i po tome što nikada ne smeju da prestanu da se usavršavaju. Razlog za to je jednostavan: onog trenutka kada prestanu da rade na sebi, u opasnosti su da njihove veštine odjednom više ne budu upotrebljive.

PCPress.rs ImageTokom poslednje decenije, mnogo značajnih promena i inovacija stavilo je velike zadatke pred programere i one koji su to tek planirali da postanu. Jedna od glavnih bila je prelazak na rad u cloud tehnologijama.

Za početak, šta je to cloud?

Cloud je već svuda oko nas i svi ga koristimo, iako većina nas toga nije ni svesna. Svaki put kada napišete i pošaljete e‑mail, kreirate Google Drive dokument, gledate filmove ili serije online, igrate Facebook igrice ili koristite društvene mreže, Pocket ili Canvu, to je omogućeno cloud tehnologijama.

Dakle, sa cloud‑om imate mogućnost da s bilo koje lokacije gde imate Internet vezu pristupite servisima i programima koji su nekad morali da se nalaze na vašem računaru da bi funkcionisali. Zato danas kvalitet rada vašeg računara ne zavisi više toliko od snage njegovog hardvera – velikog hard‑diska, jakog procesora i dobre RAM memorije, već od Internet konekcije, kvaliteta cloud servisa koje koristite i specijalno prilagođenih servera na kojima se oni nalaze.

Pročitajte i:  Atlas Cloud: Rečnik pojmova iz oblaka

Od čega se cloud sastoji?

Osnovne komponente cloud tehnologije su SaaS, PaaS i IaaS. Reč je o skraćenicama za različite načine na koje se „oblak“ upotrebljava – softver kao servis (Software as a Service), infrastruktura kao servis (Infrastructure as a Service) i platforma kao servis (Platform as a Service).

SaaS podrazumeva da određeni softver, tj. aplikacija koju želite da koristite nije instalirana kod vas, već na nekom drugom mestu. IaaS je isporučivanje infrastrukture kao servisa. Tačnije, reč je o virtuelnom serveru uz koji se vežu sve relevantne usluge, kao što su procesorska snaga, memorija, prostor na disku i ostalo. PaaS podrazumeva korišćenje operativnog sistema putem Interneta, bez potrebe za preuzimanjem i instalacijom. Impresivno, zar ne?

Kako programirati u cloud‑u?

Iskusni programeri koji prelaze na rad u cloud‑u ili oni koji tek ulaze u taj svet, najčešće počinju prilagođavanjem platformi Microsoft Azure.

Platforma Azure kompanije Microsoft omogućava korisnicima da razvijaju, održavaju i uopšte poseduju svoju Web aplikaciju bez potrebe da kupuju i održavaju svoje servise. Dakle, umesto posedovanja sopstvenog hardvera, koji bi teško mogao da prati povećanje broja korisnika aplikacije, koristi se Microsoft‑ova globalna mreža za čuvanje podataka. Zapravo, iznajmljivanjem usluga u cloud‑u, dobijaju se tri vrlo bitne stvari: hardver u vidu virtuelne mašine, softverska platforma koja omogućava pokretanje aplikacija i sama aplikacija na korišćenje.

Zašto je cloud toliko značajan?

Poslednjih godina sve grane industrije višestruko su profitirale prelaskom na cloud tehnologije. Profit se pre svega stvara kroz uštedu zato što cloud štedi novac. Kupovina skupih hardvera i softvera predstavlja jedno od najvećih ulaganja za kompanije. Glavni problem je što se zbog određenih funkcionalnosti koje se povremeno koriste kupuju celi paketi kompleksnih hardvera i softvera, i tom jednokratnom ulaganju treba mnogo vremena da se isplati.

Pročitajte i:  Data i Data Analytics predstavljaju sveprisutne koncepte u današnjem svetu tehnologije i biznisa

Upravo tu je cloud computing stvorio revolucionarnu promenu. Kroz cloud sisteme, korisnici i kompanije iznajmljuju samo one funkcionalnosti koje su im trenutno neophodne, plaćaju ih dok ih koriste i u bilo kom trenutku mogu da odustanu. Dakle, nema neizvesnih neisplativih ulaganja, nema skupih hardvera i softvera koji veći deo godine ničemu ne služe. Plaćate samo onoliko resursa koliko vaša aplikacija trenutno koristi. S druge strane, istraživanja su pokazala da developeri koji rade u cloud‑u uštede jedan sat na svakih osam sati rada. Dakle, ušteda vremena je oko 12 odsto, što direktno utiče i na novčanu uštedu.

PCPress.rs ImageKada su kompanije počele da shvataju koliko se realnih mogućnosti za uštedu i unapređenje funkcionalnosti poslovanja krije u cloud‑u, sledeći korak bio je pronaći cloud developere ili načine da se programeri obuče za rad u cloud tehnologijama, što je pre svega značilo da razumeju specifičnosti skalabilnosti, bezbednosti, softverske arhitekture, dinamične infrastrukture i servisa u „oblaku“. Cloud programeri postali su prava dragocenost svojim poslodavcima, investicija koja donosi ozbiljne rezultate.

Pročitajte i:  Više od 98 procenata organizacija ima loše konfigurisano cloud okruženje

Mnogo razloga da naučite da radite u „oblaku“

Zbog merljivog doprinosa koji imaju na budžet i kvalitet rada kompanija, cloud developeri vrlo su traženi, odlično plaćeni i cenjeni u svom poslovnom okruženju. Zarađuju platu koja je iznad programerskog proseka, nisu vezani za računare i servere kompanije, pa mogu da rade i od kuće, ukoliko im tako više odgovara, i nimalo ne moraju da brinu za svoje radno mesto, jer će u narednom periodu vladati prava pomama za ovim stručnjacima.

Microsoft Web Development program na ITAcademy obuhvata oblasti potrebne za sticanje veština za razvoj profesionalnih Web aplikacija i sajtova uz rad s bazama podataka. Pokrivene su sve ključne oblasti .NET tehnologije, kao i niz standardnih tehnologija potrebnih za izradu savremenih sajtova.

Uz to, ovaj program obrađuje i osnovne pojmove cloud computing‑a i pruža vam priliku da naučite da radite s Microsoft cloud tehnologijama. Znaćete kako da dizajnirate, objavljujete i pratite .NET aplikacije na operativnom sistemu Azure. Program ima za cilj da vas osposobi za potpuno samostalno pisanje, održavanje i projektovanje Web baziranih aplikacija, koje će u budućnosti predstavljati osnovu aplikativnog softvera dostupnu svim korisnicima Interneta. Sasvim je izvesno da će znanja koja ovde savladate biti naplativa godinama. Zato posetite www.it‑akademija.com i saznajte kako da postanete visokoplaćeni stručnjak za ovu oblast.

www.it‑akademija.com

(Objavljeno u PC#241)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,