Šta sve treba da znate o izradi kvalitetnog Web sajta?

Koliko je Internet danas važan to svi znamo, a koliko je dobra prezentacija presudna za poslovni uspeh, to neki osećaju, a drugi će tek iskusiti. Zato takav posao treba poveriti pravim ljudima, školovanim Web programerima.

Web programiranje

Za izradu kompleksne Web prezentacija treba angažovati nekoliko vrsta stručnjaka. Iako na prvi pogled deluje da su to iste veštine, one to ipak nisu. Uopšteno možemo ih podeliti na Web dizajnere, developere i programere. Njihovi poslovi se međusobno prepliću i dopunjuju. Činjenica je da bi svaki od njih mogao da napravi kompletnu prezentaciju, ali i da to neće biti tako efikasno kao kad bi svaki od njih radio samo svoj deo posla. Da vidimo zašto…

Sve polazi od dizajna

Krenimo od dizajna, koji je pre umetnička disciplina nego tehničko polje. Zato je vrlo važno da Web dizajner bude i umetnik a ne samo tehničko lice: on mora znati značenje boja i njihov odnos, mora umeti da pravilno popuni prostor tako da slika bude ugodno oku, ali i da ga „vodi“ kroz stranicu.

Traže se, dakle, dizajnerske sposobnosti i odgovarajuće obrazovanje, ali se ni tehnički deo ne sme zanemariti: podrazumeva se da dizajner poznaje HTML i CSS, da ume da napravi statičke Web stranice, ali i da razume šta ostale tehnologije nude. Važno je poznavanje alata iz Adobe paketa, kao što su Photoshop i Illustrator. Ukratko, dizajneri su ti koji daju izgled sajtu i ako znaju svoj posao treba ih slušati.

Sledeći na listi su Web developeri koji stoje u sredini između dizajnera i programera. Razlika između dizajnera i developera je jasnija nego granica između programera i developera, ali probaćemo da je objasnimo. Programer je onaj koji se bavi kodiranjem – date mu zadatak i on će ga na najbolji i pri tom optimalan način realizovati (ovo u idealnom slučaju, da ne kažem bajkama).

Onaj koji vidi celu sliku i može da je sklopi jeste developer. On razume šta je potrebno od dizajna, ali zna da će taj posao dizajner bolje uraditi. Ume i da programira, ali ako se radi o velikom sajtu, zna da je bolje da taj posao prepusti programerima, a on da „sklapa kockice“. Mora znati HTML i CSS (naravno), ali je i Java potrebna zbog klijentske strane, a poželjno je poznavanje i serverske strane gde vredi pomenuti PHP i populranu bazu MySQL.

Kada stvari postanu ozbiljne dolaze do izražaja programeri. Oni su tu da pokrenu sajt, da mu daju funkcionalnost. Ako želite da sajt bude efikasan angažujte programera. Oni, naravno, nisu svemogući, šta više obično se specijalizuju za neki deo posla. Ako vam programer pravi ceo sajt sva je prilika da neće imati neki prepoznaljiv izgled, a upravo taj izgled je važan.

Takođe programeri se ne spremaju za komunkacione veštine, tako da je bolje da neko posreduje između klijenata, dizajnera i programera, npr. developer koji je često i menadžer. Programer zato odlično obavi posao i poželjno je da ima dobro formalno obrazovanje, jer mora bolje, dublje da razume šta se zaista dešava. Neki od jezika i okruženja sa kojima mora biti familijaran su PHP, Ruby, Python, Java, Perl, Apache, .NET, razni SQL serveri…

Preporučujemo >>> Web sajt – prvi korak ka uspehu

Znanje kroz obrazovanje

Jedan od načina da se postane dobar programer, što znači i Web programer, jeste školovanje na fakultetu ili visokoj školi, čime se dobija osnova na koju se kasnije taloži iskustvo i nova znanja. U slučaju novootvorene Visoke škole za elektrotehničko i računarsko inženjerstvo, koncepcija studijskog programa je takva da napravi dobre temelje kroz obavezne predmete, čime student stiče potrebnu širinu da sam sagleda svoje talente i izabere zanimanje kojim će se kasnije baviti. Konkretizaciju svog zanimanja može postići kako odlukama o izbornim predmetima, još jače stručnom praksom u toku studija i završnim radom. Želja je da studenti iskoriste ovu šansu za sopstvenu promociju, da kad izađu sa studija imaju i šta konkretno da navedu od iskustava u svojoj biografiji. A pre svega da budu spremni na nova usavršavanja koja su uvek potrebna u ovoj oblasti.

www.eri.eu.ac.rs

dr Boris Stanojević

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , , , ,