BIZIT 2022

Šta žele regionalni CIO-i i koja je njihova agenda za 2015?

Iako su poboljšanje poslovnih procesa i porast efikasnosti poslovnih operacija i dalje primarni zahtevi kada je reč o IT-u, zahtev za što užom saradnjom između poslovnog sektora i IT-a sve je značajniji faktor kada je reč o konkurentnosti, posebno među velikim kompanijama u Adriatics regiji.

regionalni-cio

Najnovije istraživanje direktora informatike i rukovodilaca informatičkih sektora (CIO-a) koje je sproveo IDC Adriatics pokazuje kako 65 % CIO-a ulaže dodatne napore kako bi uskladili rad svojih sektora sa novim zahtevima poslovanja no retko kad se tome mogu u potpunosti posvetiti s obzirom da se moraju posvetiti i svakodnevnim problemima i pitanjima poput održavanja infrastrukture.

Kompletni rezultati istraživanja Adriatic IT Buyer’s Pulse koje je sproveo IDC Adriatics biće predstavljeni na skorašnjim konferencijama u sklopu IDC ICT Leadership foruma koji će biti održan u četiri glavna grada regije – Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani u razdoblju od marta do aprila ove godine.

Nova prilika za IT da popravi svoj položaj unutar kompanije

Viši menadžment velikih kompanija u regiji prepoznao je poslovnu vrednost koju im pružaju njihovi IT sektori a koja je mnogo više od puke kontrole troškova. Nedavno istraživanje Adriatic IT Buyer’s Pulse koje je sproveo IDC Adriatics, kao deo vodeće globalne market intelligence i konsalting kompanije u industriji informacionih i telekomunikacionih tehnologija, na tržištima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije, pokazuje kako donosioci odluka očekuju da se IT sektori umesto poslovne podrške sve više profiliraju kao izvor transformacije celokupne kompanije, kroz poboljšavanje poslovnih procesa, bolje korišćenje dostupnih informacija i efikasniju radnu snagu. Ova velika očekivanja spram IT sektora otvaraju nove mogućnosti za CIO-e da repozicioniraju svoje sektore i zauzmu bolju stratešku ulogu, uz podršku ostalim najvažnijim poslovnim procesima. Tim više što 70-80 % CIO-a veruje kako su njihovi IT sektori već sada spremni na intenzivniju saradnju sa poslovnim sektorima te da su u stanju da ispune sva njihova očekivanja.

Pročitajte i:  Globalna prodaja PC računara u velikom padu

IDC_smart_buyers_srb

Prioriteti regionalnih direktora informatike uglavnom su usklađeni sa očekivanjima koja dolaze iz poslovnih sektora te odražavaju proaktivni mentalni sklop CIO-a, fokusiran više na ostvarenje strateških ciljeva kompanije nego na rešavanje unutrašnjih pitanja IT sektora. To je potvrdilo i istraživanje koje pokazuje kako su „tipični“ ciljevi poput smanjenja IT troškova, poboljšanje IT procesa te konsolidacija i upravljanje projektima na listi prioriteta direktora informatike mnogo niže rangirani od onih ciljeva koji dolaze iz poslovnog sektora i ostalih delova organizacije. Ukratko, regionalni CIO-i u 2015. žele više svog vremena posvetiti poboljšanju kvaliteta IT usluga, boljoj usklađenosti sa poslovnim strategijama, boljoj iskorišćenosti baza podataka te se posvetiti pokretanju projekata koji podstiču ukupni rast poslovanja.

IT investicioni planovi: Balansiranje između nužnosti i pružanja novih poslovnih vrednosti

Međutim, kada se uporede ključna područja interesa IT stručnjaka i investicioni planovi njihovih kompanija dolazimo do mimoilaženja. Pitanje postojeće infrastrukture je nešto što mnogi CIO-i jednostavno ne mogu zanemariti kada je reč o ostvarivanju zadanih vrednosti. Konsolidacija infrastrukture te njena zamena i ulaganje u proširenje spadaju među 3 glavna prioritetna područja ove godine za gotovo polovinu ispitanih CIO-a. Navedene aktivnosti definitivno utiču na smanjenje IT troškova i poboljšanje kvaliteta usluga, no njihov potencijal za dugoročniju poslovnu vrednost je ograničen. Ono gde direktori informatike mogu učiniti više svakako su aplikacije, te nova, inovativna rešenja poput usvajanja „mobility first“ strategija i prelaska na poslovanje u oblaku.

Pročitajte i:  Globalna prodaja PC računara u velikom padu

Aplikacije su upravo područje na kojem IT sektori mogu ostvariti značajan uticaj na ukupnu poslovnu uspešnost kompanije, posebno ako se aplikacije posmatraju kao alat za prikupljanje vrednih podataka za kompaniju ili za podržavanje poslovnih procesa. Prema IDC-u, kompanije u tzv. Adriatic regiji značajno ulažu u business intelligence, analitiku, rad s bazama podataka a sve sa ciljem kapitalizacije podataka kao najbrže rastuće konkurentne imovine koju kompanija poseduje.

ERP (Enterprise Resource Planning) sistemi su na drugom mestu najpoželjnijih investicija, dok se visoko kotira i ulaganje u sigurnost pogotovo u svetu sve češćeg cyber kriminala, špijunaže pa čak i pravih cyber ratova. O ovoj temi se kontinuirano mnogo govori, a na regionalnom nivou, pitanje sigurnosti nalazi se na petom ili čak četvrtom mestu kada je reč o ulaganjima kompanija u 2015.

Zaokret prema novim tehnološkim rešenjima postupan je proces, no mobilnost, cloud rešenja i virtualizacija sve se češće nalaze u TOP 3 područja, bilo da je reč o fokusu IT stručnjaka ili o investicionim planovima njihovih kompanija. Jedna od pet kompanija na ovom području razmišlja ili već ulaže u razvoj poslovne mobilnosti a privatne ili javne cloud usluge takođe sve više dobijaju na značaju.

Pročitajte i:  Globalna prodaja PC računara u velikom padu

Kompletni rezultati istraživanja Adriatic IT Buyer’s Pulse koje je proveo IDC Adriatics biće predstavljeni na konferenciji IDC Adriatics ICT Leadership Forum koja će se održati 02. aprila 2015. u hotelu Crown Plaza (Vladimira Popovića 10, Beograd).

Više informacija o konferenciji možete doznati na: http://idc-adriatics.com/eng/events/60059-idc-ict-leadership-forum-2015/7-overview?g_clang=SER

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,