ePlaneta

Štampa na veliko i dugačko

Štampanje materijala na velikom formatu papira esencijalna je stvar u raznim marketinškim primenama, a OKI ColorPainter E‑64s na tom polju predstavlja uređaj bez premca.

PCPress.rs ImageRazvoj tehnologije tokom poslednjih deset godina omogućio je da štampači velikih formata postanu dostupni manjim firmama, ali i da ponude mogućnost štampe na raznorodnim materijalima, uz vrhunski kvalitet otiska. Sve to povećava upotrebnu vrednost ovakvih uređaja. Jedan od dobrih primera su veoma efektno „ofarbana“ vozila od točka do krova, što se postiže štampanjem na folijama, koje se lepe na razne površine. Za ovako velike poduhvate neophodan je i dovoljno moćan uređaj. Od svih velikih proizvođača, u poslednje vreme OKI najviše radi na unapređenju ovih štampača pa je u proteklih godinu dana bilo novih modela koji proširuju ponudu.

ColorPainter E‑64s je prvi model iz ove serije koji je namenjen nešto manje intenzivnoj upotrebi. Podatak o težini od 228 kg može da nagovesti kompleksnost ovih štampača, što opravdava i cenu, jer su ovi uređaji dosta skupi. Zbog nešto manje intenzivne namene, E‑64s ima i nešto nižu cenu, što ga čini zanimljivim većem broju korisnika. Naravno, to ne ide nauštrb kvaliteta štampe pa E‑64s koristi nove tehnologije koje OKI primenjuje i kod najjačih M modela iz ove serije.

Izdržljivi i konstantni

Jedna od bitnijih osobina je upotreba SXink tonera, koji obezbeđuju izuzetan kvalitet otiska uz ispunjenje najnovijih ekoloških standarda. Nova generacija glava (254 mlaznice za svaku boju) koje koriste DDP tehnologiju za varijabilnu korekciju veličine tački, SNM3 (mapiranje upotrebe svake mlaznice u glavi) i SmartPass4 (kontrola količine mastila) omogućavaju maksimalnu iskorišćenost SXink tonera, uz rezoluciju štampe od 1080×1080 dpi. Naravno, rezultat je odličan kvalitet otiska i konstantnost boja. Ova konstantnost veoma je bitna, jer omogućava pravljenje uvek istog otiska, čime se izbegavaju razni problemi. Na primer, šta da radite ako serija kombi vozila neke firme treba da se ukrasi, a otisak na svakoj foliji nije isti.

PCPress.rs ImageOKI ColorPainter serija omogućava upotrebu raznih materijala na kojima se štampa, od klasičnog papira, preko raznih vinil‑plastika i folija pa do specijalnih tkanina. Jedino ograničenje je veličina, odnosno širina upotrebljenog medija, a E‑64s podržava maksimalnu širinu od 64 inča (1.626 mm). Što se tiče dužine medija, tu je jedino ograničenje sama „rolna“ koja može biti težine maksimalno 24 kg i prečnika od 180 mm, dok su sve ostale opcije otvorene.

Širok spektar

Količina boje po toneru iznosi 500 ml za svaku boju, a E‑64s može da koristi najviše šest. Dakle, CMYK standard plus dve opcione boje (Light Cyan, Light Magenta) koje dodatno poboljšavaju mogući spektar boja. Broj boja direktno diktira broj glava, pa verzija sa šest boja, logično, ima i šest glava za štampanje.

Što se brzine tiče, ona zavisi od režima rada, a njih ima čak sedam. Najbrži je fast production mod koji nudi brzinu od 22,9 kvadratnih metara po satu, što je čak oko 30 procenata brže od konkurentskih rešenja pri sličnom kvalitetu štampe. Sama ova mera izražavanja brzine štampe služi i za stvaranje utiska o dimenzijama štampača i mogućeg otiska. Standardna brzina deklarisana je na 10,9, dok se u maksimalnom kvalitetu štampa 1,9 kvadratnih metara na sat. Najveća brzina i dalje obezbeđuje odličan kvalitet otiska, pa nije neophodno uvek koristiti kvalitetnije režime štampe koji „zalaze u detalje“.

Pored brzine i kvaliteta otiska koju nudi E‑64s, veoma bitna stavka jeste i dugotrajnost otiska. U zavisnosti od materijala na kome se štampa, otisak je veoma izdržljiv i otporan na uticaje spoljašnje sredine. OKI za SXInk mastila garantuje otpornost otiska od čak tri godine na sve spoljne vremenske uticaje, što omogućava veoma široku primenu. Naravno, ciljna grupa uređaja kao što je OKI ColorPainter E‑64s jesu razni dizajnerski studiji koji ovim štampačem mogu sami da proizvode velike i izuzetno kvalitetne otiske na brojnim materijalima.

www.originalgrupa.com

(Objavljeno u PC#248)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,