ePlaneta

Štampanje u PDF

Konverzija dokumenata u formatu Portable Document Format (PDF) je danas standardna mogućnost mnogih programa, pa se recimo iz Microsoft Office aplikacija može izabrati jednostavno snimanje u ovom formatu i tako dobiti PDF dokument. Ipak, dosta Windows aplikacija nema mogućnost prebacivanja u PDF format, tako da se još od vremena pre nego što je Windows dobio sličnu mogućnost (Microsoft Print to PDF) razvilo tržište brojnih dodatnih rešenja koja omogućavaju kreiranje PDF dokumenata iz bilo kog Windows programa.

PCPress.rs ImageJedno od rešenja je besplatni program doPDF, koji nudi način rada uobičajen za ovu kategoriju programa – dodavanje virtuelnog štampača u Windows okruženje, na koji se posle može „štampati“ iz bilo koje Microsoft Windows aplikacije. Pored izbora foldera i naziva PDF fajla, jedine dodatne opcije dostupne prilikom štampanja su vezane za mogućnosti PDF dokumenta, gde se može izabrati format sa visokim kvalitetom ispisa ili kreiranje manjeg fajla. Prilikom uporednog testiranja sa drugim programima slične namene, doPDF je u pokazao solidan kvalitet ispisa uz nešto manje fajlove pre svega zbog kompresije grafičkog materijala.

doPDF je besplatan softver koji proizvođač nudi za demonstraciju mogućnosti njihovog komercijalnog paketa novaPDF Pro, čiji se sistem i koristi za kreiranje PDF dokumenata tako da nisu potrebni paketi kao što je GhostScript. U poređenju sa komercijalnim programom, opcije koje doPDF nema su šifrovanje podataka, spajanje više dokumenata u jedan PDF, dodavanje digitalnih potpisa, ubacivanje pečata u pozadinu dokumenata i mogućnost zaštite lozinkom. Nedostatak ovih opcija stavlja doPDF u rang sa osnovnim rešenjima za kreiranje PDF dokumenata, uz prednost zbog kreiranja manjih fajlova uz solidan kvalitet.

Proizvođač programa doPDF i novaPDF je rumunska softverska kompanija Softland, a sajt za dodatne informacije i prenos instalacije programa je www.dopdf.com. Podrazumevane opcije instalacije programa uključuju dodatak za Microsoft Office koji dodaje novaPDF stranu za podešavanje opcija i snimanje dokumenta u PDF formatu, pa ovo možete isključiti ako želite da izbegnete promenu konfiguracije Microsoft Office paketa. doPDF će automatski prepoznati regionalna podešavanja računara i aktivirati okruženje na određenom jeziku, uključujući ugrađenu podršku za srpski.

(Objavljeno u PC#245)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,