Stanford University: unapređene baterije cink-vazduh

Većina prenosive elektronije danas koristi Li-ion baterije, koje daju autonomiju od više sati, dana, pa čak i nedelja. Ali naučnici sa Stanford-a misle da to može i bolje

Zinc2Ovi naučnici neprestano istražuju nove tehnologije i alternative litijum-jonskim baterijama, čak i kad ih niko ne tera na to. Ukratko, napravili su bateriju cink-vazduh, superiornu u odnosu na Li-ion. Između ostalog, ova baterija koristi kiseonik iz okolnog vazduha, a naučnici se čude što se toliko mnogo investira u Li-ion baterije kada one imaju ograničen kapacitet, skupe su i ne preterano bezbedne.

Cink-vazduh baterije kombinuju atmosferski kiseonik sa cinkom i formiraju tečni elektrolit. Cink-oksid je nusprodukat, ali se on tokom procesa punjenja ponovo razlaže na cink i kiseonik.

Na slici se vidi i treća elektroda – nanocev je napravljena od kobalt-oksida i uglenika, a katalizator je mešavina hidroksida gvožđa i nikla. Naučnici ističu da su baterije tipa metal-vazduh jeftine i bezbedne. Primarne cink-vazduh baterije (koje ne mogu da se pune) već se koriste u medicinskim i telekomunikacionim uređajima umere potrošnje.

Pročitajte i:  Napravljen prototip rastegljive baterije za nosive uređaje koja proizvodi struju na znoj

 

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

One thought on “Stanford University: unapređene baterije cink-vazduh

Comments are closed.