BIZIT 2022

Stanica Starlab ubrzaće rast svemirske ekonomije

Nanoracks, Voyager Space and Lockheed Martin objavili su 21. oktobra da će prva privatna, komercijalna svemirska stanica- Starlab- biti pokrenuta do 2027. godine. Stanica će slobodno leteti u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO) i služiće kao istraživačka laboratorija i proizvodni centar.

PCPress.rs Image

Kako će svemirska stanica povećati ekonomski rast?

Pomenute kompanije planiraju da zadovolje komercijalne potrebe razvojnih oblasti koje istražuju rast biljaka u svemiru, posebne materijale i astronautske aktivnosti. Aktivnosti stanice trebalo bi da podstaknu razvoj svemirske ekonomije.

NASA je nedavno najavila “Commercial Low-Earth Orbit (LEO) Destination”– projekat kojim planira da podrži razvoj privatnih svemirskih stanica i uloži u njih značajna sredstva.

Džefri Manbar, direktor Nanoracks-a, istakao je da je je njegov tim proveo deset godina razumevajući potrebe kupaca i investirajući u privatni hardver u međunarodnim svemirskim stanicama, kao što je slučaj sa Bishop Airlock. U tom smislu, Manbar se raduje podršci koju će razvoju Starlab-a pružiti NASA i svi koji će na projektu raditi.

Osnovni element stanice Starlab uključuje veliko stanište na naduvavanje (340 kubnih metara), koje je dizajnirala i sagradila kompanija Lockheed Martin. Poređenja radi, na sajtu Space navode da Međunarodna svemirska stanica (ISS) ima 916 kubnih metara zapremine, što je ekvivalentno Boingu 747. Osim toga, Starlink sadrži metalik priključni čvor, element snage i pogona, veliku robotsku ruku za servisiranje tereta i najsavremeniji laboratorijski centar za naučne, istraživačke i proizvodne aktivnosti.

Pročitajte i:  Još jedna planeta koja liči na Zemlju

Budućnost LEO ekonomije

Da postoji značajan interes za tzv. LEO (Low-Earth Orbiting) ekonomiju, svedoči i konkurencija koju bi Starlab narednih godina mogao dobiti. Pre svega, tu je Axiom Space, koji namerava da lansira privatni modul na međunarodnu svemirsku stanicu 2024. i još dodatna tri do 2027. godine. Sierra Space, kompanija sa sedištem u Koloradu, planira da razvije privatnu orbitirajuću ispostavu, a osim nje, u septembru prošle godine, interes za ovu vrstu biznisa izrazio je i Blue Origin.

Izvor: Space, prnewswire

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,