Starije generacije sklonije širenju lažnih vesti

Lažne vesti predstavljaju sve veći problem, te socijalne platforme nalaze nove načine da se protiv njih bore. Nove inicijative imaju za cilj da mlađe generacije edukuju o načinima na koje se prepoznaje tačnost informacija koje se dele, dok starije generacije ostaju prepuštene same sebi, što utiče na to da su najodgovornije za širenje dezinformacija.

Prema rezultatima najnovije studije za širenje lažnih vesti najodgovorniji su internet korisnici stariji od 65 godina, te pripadnici ove starosne grupe dezinformacije dele sedam puta više od korisnika koji su mlađi od 29 godina, te to važi za sve, bez obzira na društveni status i nivo obrazovanja. Tako se čini da stariji svoje delovanje određuju u odnosu na verovanje da je sve što se nađe na internetu sigurno tačno.

Iako studija ne pruža odgovor na pitanje o tome zašto su stariji korisnici skloniji deljenju lažnih vesti, pretpostavlja se da se radi o nedostatku digitalne pismenosti, te veština koje su mlađim generacijama koje odrastaju pored računara već postale sastavni deo ličnosti.

Pročitajte i:  YouTube teorije zavere i širenje lažnih vesti

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
IT Dating

BIZIT Seminar
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.