ePlaneta

Stariji Kindle e-book čitači uskoro će ostati bez Internet konekcije

Amazon je objavio da će se uskoro desiti velike promene na nekim od njihovih najstarijih Kindle e-book čitača, koji su imali mobilnu konekciju. Naime, od decembra ove godine takvi stariji modeli ostaće bez Internet konekcije. To nije greška Amazona, već je do mobilnih operatera. Neki od njih su rešili da prestanu sa pružanjem 2G i 3G usluga, jer su se fokusirali na 4G i 5G mobilne tehnologije. A pošto ti stariji modeli Kindle-a koriste 2G i 3G mreže, možda će ostati bez Internet konekcije.

kindle

Kompanija je navela da su u pitanju sledeći Kindle e-book čitači:

  • Kindle (prva i druga generacija)
  • Kindle DX (druga generacija)
  • Kindle Keyboard (treća generacija)
  • Kindle Touch (četvrta generacija)
  • Kindle Paperwhite (peta, šesta i sedma generacija)
  • Kindle Voyage (sedma generacija)
  • Kindle Oasis (osma generacija)

Uređaji bez WiFi-a uopšte neće moći da se povežu na internet

Na različitim uređajima doći će do različitih zastoja u radu. Uređaji iz prve i druge generacije u potpunosti će ostati bez Internet konekcije, jer oni nemaju Wi-Fi konekciju, dok će ostali uređaji biti ograničeni samo na Wi-Fi konekciju. Suštinski, na tim uređajima više neće moći da se upotrebljavaju SIM kartice, ali će Internet konekcija raditi tamo gde postoji bežična mreža.

Odluka mobilnih operatera da prekinu 2G i 3G konekcije ima mnogo šire značenje. Korisnici tih operatera, koji i dalje upotrebljavaju starije modele telefona sa 3G konekcijom, takođe će ostati bez mobilnog Interneta. Koliko je nama poznato, ovo za sada neće uticati na korisnike u Srbiji, pošto ni jedan od operatera još nije najavio ukidanje starih mobilnih konekcija.

Izvor: Digital Trends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,