Top50 Glas publike

Starlink: Potvrđene brzine novog satelitskog interneta

Interesovanje za Starlink internet konstantno raste, a nekoliko stotina hiljada korisnika već se prijavilo za novi servis. Na Reddit forumu za Starlink internet nedavno su otkrivene i brzine koje će ponuditi novi servis, pa su zainteresovani mogli da vide da se termin „super-brzi internet“ temelji na stvarnosti.

PCPress.rs Image

Prve dve serije satelita lansirane su u maju i novembru 2019, a SpaceX planira da u narednih pet godina u Zemljinu orbitu lansira ukupno 12.000 jedinica koje će poslužiti kao takozvano „sazvežđe“ satelita koje će ponuditi do sada neviđene internet performanse. Do sada je lansirano skoro 600 satelita, a kompanija je nedavno objavila i podatke o ubrzanoj proizvodnji, te o tome da će sa Starship letelicom u kosmos moći da se šalje po 440 satelita odjednom.

Sada se vidi da i brzine obećavaju, mada eksperti upozoravaju da podaci u prvim fazama razvoja uvek obećavaju više od onoga što će se zaista dogoditi. Uz pomoć Ookla Speedtest aplikacije ustanovljeno je da se brzine kreću od 60 Mbps za preuzimanje podataka sa interneta a računar (Downstream), te 17.7 Mbps za otpremanje podataka na internet (Upstream).

Pročitajte i:  SpaceX-u odobreno lansiranje 7.500 Starlink satelita

PCPress.rs Image

Mreža trenutno pokriva samo severni deo Sjedinjenih Američkih Država, te južni deo Kanade, a brzine su testirane u Vašingtonu.

Izvor: Telecompetitor

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,