Starlink promena: Internet koji će stići do onih kojima je najpotrebniji

Već je poznato da SpaceX radi na tome da internet dovede i u ruralne krajeve u kojima do sada nije bio dostupan, a promena koja se dogodila na jednom od web-sajtova kompanije mogla bi još više da pojednostavi proces.

PCPress.rs Image

Internet do svih, svuda

Konstelacija Starlink satelita se od drugih razlikuje po tome što su njeni sateliti niže – na 550 kilometara od površine mora. Zbog toga je potreban i veći broj satelita, pa je kompanija dobila dozvolu za lansiranje čak 42 hiljade jedinica. Najviše koristi će imati oni koji žive u krajevima u kojima internet veza sve do sada nije bila moguća, ali je zainteresovanima sve do sada bilo teško da se prijave na zvanični sajt kompanije i tako dobiju više informacija.

Problem je, kako se čini, rešen, a u pitanju je zanimljiva komplikacija. Naime, Starlink sign-up protokol između ostalog traži i naziv ulice, što komplikuje situaciju, budući da u mnogim ruralnim oblastima teren nije podeljen na ulice. Oni koji nisu imali nazive ulica sve do skoro nisu mogli da se prijave, budući da je “submit” taster ostajao nedostupan.

Pročitajte i:  SpaceX: Civili se uspešno vratili na Zemlju

PCPress.rs Image

Mala promena rešila je ovaj problem, pa korisnici sada mogu da unesu “Plus Code” u slučaju da nemaju adresu. U pitanju je niz karaktera koji određuje geografsku širinu i dužinu, te funkcioniše slično kao markeri koji u okviru Google Maps određuju položaj na mapi. Iako je u pitanju mala promena, radi se o značajnom koraku za one kojima je ovaj internet najpotrebniji.

Izvor: Inverse

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,