TrendMicro

Starlink sateliti bi mogli da sakriju opasne asteroide

Sve je više eksperata koji postavljaju pitanja koja su u vezi sa Starlink konstelacijom satelita, pa se najnovija tiču i potencijalno opasnih asteroida koji bi se zaputili ka Zemlji.

PCPress.rs Image

Space X je 11. novembra u kosmos poslao još 60 satelita, što je već drugi „tovar“ za Starlink „sazvežđe,“ koje će u nekom trenutku brojati na desetine hiljada ovakvih jedinica. Kada je prva tura satelita lansirana u maju astronomi su bili iznenađeni količinom svetla koju su počeli da emituju kada su stigli na predviđene destinacije, te su još tada istakli da će sateliti sigurno uticati na to kako će se u budućnosti zvezde videti sa Zemlje. Iz kompanije Space X su nakon toga objavili da imaju nameru da ograniče štetni uticaj Starlink satelita, ali se nove ture i dalje šalju put kosmosa.

„Kako zaustaviti ono što ne može da se vidi?“ glavno je pitanje koje ističe dodatne probleme koje bi hiljade satelita u kosmosu moglo da izazove, pa bi tako Starlink sateliti mogli da ugroze mnogo više od posmatranja noćnog neba. Zbog toga je sve više astronoma koji upozoravaju da bi veliki broj malih satelita mogao da spreči da se u budućnosti na vreme primete asteroidi koji se budu našli u blizini Zemlje, što znači da potencijalno opasni udari ne bi mogli da se spreče na vreme.

Pročitajte i:  Ukrajina izgubila pristup Starlinku zbog finansija

PCPress.rs Image

Iako je većina asteroida bezopasna, mnogo je onih koji u budućnosti predviđaju i veliki udar, a među njima se našao i sam Elon Musk. Čini se da je prekasno da se stane na put Starlink floti, pa jedino preostaje da se smisle novi načini za detektovanje nebeskog kamenja koje se bude približavalo Zemlji.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,