Top50 Glas publike

Starlink sateliti kao pretnja astronomiji

Nekoliko kompanija planira internet servise iz svemira, što je astronome nateralo da podignu glas i istaknu uticaj koji bi veliki broj satelita mogao da ima na istraživanja kosmosa sa Zemlje.

PCPress.rs Image

Space X je 11. novembra u kosmos poslao još 60 satelita, što je već drugi „tovar“ za Starlink „sazvežđe,“ koje će u nekom trenutku brojati na desetine hiljada ovakvih jedinica. Kada je prva tura satelita lansirana u maju astronomi su bili iznenađeni količinom svetla koju su počeli da emituju kada su stigli na predviđene destinacije, te su još tada istakli da će sateliti sigurno uticati na to kako će se u budućnosti zvezde videti sa Zemlje. Iz kompanije Space X su nakon toga objavili da imaju nameru da ograniče štetni uticaj Starlink satelita, ali se nove ture i dalje šalju put kosmosa.

Najveći deo satelita iz prve postavke se od lansiranja pomerio u višu orbitu, pa ih većina Zemljana ne vidi, bar onaj deo koji živi u osvetljenim naseobinama. Tamo gde je manje svetlosnog zagađenja vidljivost satelita je veća, pa je sve više stručnjaka koji strahuju da će desetine hiljada planiranih satelita u budućnosti potpuno zaseniti zvezde. Problem je i u tome što će 30 hiljada satelita, za koliko je Space X dobio dozvolu, biti tek početak, budući da druge kompanije kao što su Amazon, Telesat i OneWeb planiraju sopstvena mega-sazvežđa, a sve je manje onih koji veruju da će se satelitski giganti obazirati na glasove onih koji brinu za nauku, astronomiju i vidljivost zvezda.

Pročitajte i:  Francuska kaznjava Amazon sa 3,5 miliona dolara

Izvor: The New York Times

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,