Starlink sateliti uništili kišu meteora

Proteklih meseci je već moglo da se čuje da Starlink konstelacija satelita utiče na posmatranje kosmosa, pa bi ambiciozni Space X projekat u budućnosti mogao da ozbiljno ugrozi astronomska proučavanja, budući da je planirano da se u kosmos pošalje 42 hiljade satelita koji bi trebalo da obezbede internet konekciju za sve delove sveta.

PCPress.rs Image

Proučavaoci nebeskih tela su već zabrinuti, a poslednje kiše meteora uticale su na to da postanu još više kritični prema Space X projektu. Naime, posmatranje retke ‘Unicorn’ kiše meteora prekinuto je nizom Starlink satelita, te satelitske jedinice mogu da se vide i na snimku. Eksperti ističu da će biti neophodno da se promeni način na koji se traga za meteorima, te pisanje softvere koji služe za detektovanje ovih nebeskih tela, jer na sve više snimaka mogu da se vide problematični sateliti.

Problem će se samo uvećavati kako se u kosmos bude slalo više satelita, da bi kulminirao kada se bude došlo do broja od 42 hiljade, pa je sve više naučnika koji predviđaju kraj za posmatranje kosmosa sa Zemlje.

Pročitajte i:  Starlink: Veće brzine za satelitski internet

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:

Tagovi: , ,