BIZIT 2022

Starlink sateliti uspostavili vezu sa Zemljom

Prvih 60 Starlink internet satelita kruži oko Zemlje već nedelju dana, te je SpaceX objavio i početni izveštaj o napretku misije, i javnost obavestio o tome da su se svi sateliti uspešno postavili i uspostavili prvi kontakt sa stanicama na matičnoj planeti.

PCPress.rs Image

U izveštaju se ne pominje problem o kojem se raspravlja poslednjih dana, a nakon što su brojni astronomi istakli da bi sateliti mogli da utiču na dalje istraživanje svemira, ali se spominje da će se vidljivost satelita smanjivati kako se budu peli ka višoj orbiti. Stručnjaci ipak strahuju da problem neće nestati tako lako, budući da je ovo tek prva grupa satelita, a planirano je da ih na kraju bude čak 12 hiljada. Prva serija satelita trenutno se nalazi na 440 kilometara od Zemlje, ali se polako kreće ka konačnoj destinaciji koja se nalazi na 550 kilometara od matične planete. Nakon što budu stigli na planiranu udaljenost sateliti će se postaviti tako da se solarne ploče nađu iza tela satelita, dok će antene biti okrenute ka Zemlji, pa će, tvrde iz kompanije SpaceX, tako manje uticati na teleskope i drugu opremu za posmatranje nebeskih tela.

Pročitajte i:  Novi trejler za seriju Lord of the Rings

PCPress.rs Image

SpaceX nije jedina kompanija čiji bi projekat trebalo da obezbedi internet na svim tačkama Zemlje, budući da OneWeb, Telesat i Amazon imaju slične planove, što znači da je ovo tek početak rivalske utakmice koja će potrajati.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,