Starlink: Smanjuje se svetlosna emisija satelita?

Nekoliko kompanija planira internet servise iz svemira, što je astronome nateralo da podignu glas i istaknu uticaj koji bi veliki broj satelita mogao da ima na istraživanja kosmosa sa Zemlje. Najviše pažnje ipak privlači Starlink konstelacija satelita kompanije Space X, a eksperti iz kompanije sada rade na sistemu koji bi trebalo da smanji količinu svetlosti koju ovi sateliti emituju.

PCPress.rs Image

Visoki sjaj

Kada je prva tura Starlink satelita lansirana u maju 2019. godine astronomi su bili iznenađeni količinom svetla koju su počeli da emituju kada su stigli na predviđene destinacije, te su još tada istakli da će sateliti sigurno uticati na to kako će se u budućnosti zvezde videti sa Zemlje. Najveći deo satelita iz prve postavke se od lansiranja pomerio u višu orbitu, pa ih većina Zemljana ne vidi, bar onaj deo koji živi u osvetljenim naseobinama. Tamo gde je manje svetlosnog zagađenja vidljivost satelita je veća, pa je sve više stručnjaka koji strahuju da će desetine hiljada planiranih satelita u budućnosti potpuno zaseniti zvezde.

Pročitajte i:  „Pljušte“ otkazi za CES 2022

Problem je i u tome što će 30 hiljada satelita, za koliko je Space X dobio dozvolu, biti tek početak, budući da druge kompanije kao što su Amazon, Telesat i OneWeb planiraju sopstvena mega-sazvežđa, a sve je manje onih koji veruju da će se satelitski giganti obazirati na glasove onih koji brinu za nauku, astronomiju i vidljivost zvezda.

Iz kompanije Space X su ove brige shvatili ozbiljno pa je Elon Musk najavio i “VisorSat,” te novi način na koji će se sateliti orijentisati kada izađu iz Zemljine orbite. Planira se da se na taj način smanji vidljivost satelita i štetan uticaj na astronomiju. Prvo rešenje došlo je u obliku “DarkSat” sistema koji je implementiran na satelite koji su lansirani u januaru, a ideja je bila da se zatamne površine koje emituju najviše svetlosti. Iako je ovaj način bio prilično uspešan kompanija sada radi na drugom rešenju, koje je opisano kao „kišobran koji će se otvarati u sklopu satelita, te na taj način zaklanjati suvišnu svetlost“.

Pročitajte i:  Tesla je otvorila predstavništvo u Sinđangu

PCPress.rs Image

Novi koncept je poneo ime VisorSat, i trebalo bi da se nađe na sledećoj turi satelita, pa ostaje da se vidi hoće li Starlink sateliti i dalje uznemiravati Zemljane, najviše astronome koji od njih ne vide zvezde.

Izvor: Space News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,