Startap najavljuje bateriju za električni automobil sa dometom od 1000 km

Innolith AG, švajcarski startup koji je specijalizovan za neorganske litijum-jonske baterije, razvija bateriju visoke gustine koja može da obezbedi 600 milja to jest oko 1000 km (tačnije 966 km) EV opsega na jednom punjenju. Kompanija planira da stvori 1000 Wh/kg punjivu bateriju, „prvu na svetu“, i smanji troškove proizvodnje tako što će odbaciti „egzotične i skupocene materijale“.

PCPress.rs Image

Primera radi, EV najdužeg domena na tržištu (Tesla Model S) nudi do 507 km opsega zahvaljujući litijum-jonskoj bateriji od 100 kWh. Štaviše, Innolith kaže da upotreba neorganskih elektrolita uklanja primarni uzrok pregrevanja EV baterija. Zvuči kao da je startap na pragu rešavanja svih problema u EV industriji (sigurnost, troškovi proizvodnje) u jednom potezu.

Međutim, ovim stvarima je potrebno mnogo više vremena da se materijalizuju u stvarnom svetu. Innolith obećava da će baterija biti spremna za potrošače u roku od tri do pet godina. To je ambiciozan vremenski okvir kada uzmete u obzir da je 24M (startap sa sedištem u Masačusecu koji pravi baterije velike gustine) trebalo više od osam godina da isporuči svoje litijum-jonske baterije.

Pročitajte i:  Rols Rojs obustavlja proizvodnju automobila sa fosilnim gorivima zbog električnih vozila do kraja 2023.

Innolith trenutno radi na bateriji u nemačkom pogonu. Kada će biti prikladna za upotrebu: Innolith planira da je izbaci na tržište početnom pilot proizvodnje u Nemačkoj, nakon čega će uslediti licenciranje partnerstva sa glavnim proizvođačima baterija i automobilskim kompanijama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,