N Central domination

Stigle dve ponude za Telekom Srbija

Srbija za prodaju većinskog paketa od 58% akcija „Telekoma Srbija” očekuje 1,5 mlrd EUR. Kako „Novosti” nezvanično saznaju, najviša ponuda mogućih kupaca za taj paket je 1,2 milijarde evra, koliko je za toliko vlasništva spreman da plati jedan strani investicioni fond. Prema nepotvrđenim informacijama i ruski teleoperater spreman je da poveća prvobitnu ponudu.

zgrada20telekoma20nb2002.jpg

– Ukoliko se za 58% akcija dobije veća cena od 1,2 milijarde evra, očigledno je da će kupcu biti, faktički, prodato ukupno 73% vlasništva – navodi za „Novosti” izvor blizak privatizacionom savetniku.
Suština je u sledećem: većinski vlasnik „Telekoma Srbija” je država sa 58,11% (581 milion komada akcija). Mali akcionari, uglavnom građani i sadašnji i bivši zaposleni u „Telekomu” imaju 21,89% udela (418,7 miliona komada akcija), dok je ostatak, od 20%, u vlasništvu samog „Telekoma”. Tako bi kupac pazareći 58% akcija, onih 20% praktično dobio „gratis”.

– Problem je što, ukoliko računica bude takva, od tih 20% akcija, a to je 200 miliona komada akcija, 15% mora da bude dato u besplatnu podelu građanima, a sedam odsto sadašnjim i bivšim zaposlenima kao i penzionerima „Telekoma” – navodi izvor „Novosti”.

Pročitajte i:  Uz kupovinu Samsung pametnih telefona čeka vas fenomenalan poklon!
– Tako da bi, u tom slučaju, novi kupac imao praktično 73% vlasništva.

Ukoliko bi „Telekom” poništio tih 20% sopstvenog vlasništva, ostatak od 800 miliona komada akcija činio bi 100% vlasništva, pa bi novi vlasnik ponovo, kupivši svega 581 milion komada akcija, došao u posed ravno 72,64% kapitala jedinog srpskog državnog operatera.

Procenjena vrednost

Prilikom prethodnog tendera 2010. godine vrednost 100% „Telekoma” bila je procenjena na 2,45 milijarde evra. Sada je, kako „Novosti” nezvanično saznaju, privatizacioni savetnik celu kompaniju procenio na znatno manju vrednost. U igri je osam zainteresovanih kupaca, među kojima su, prvi put, i investicioni fondovi.
Izvor: Novosti
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,