Stiglo 6 ponuda za Telekom – Otpuštanja neminovna, otpremnine najveće do sada

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je stiglo šest ponuda za kupovinu kompanije “Telekom Srbija”. Ljajić je rekao da će među šest ponuda za “Telekom” biti izabrana najbolja.

telekomsrbija3_0_0_468X10000_thumb.jpg– Taj model se pokazao kao dobar, jer je rezultat toga da sada imamo šest ponuđača. Potrudili smo se da dajemo informacije koje neće uticati na privatizaciju – rekao je Ljajić i istakao da je cilj da se uveća cena i poveća konkurencija.

Ljajić je naveo da sledi takozvana treća faza koja traje 14 dana i da privredni savetnik analizira dokumenta, a agencija za privatizaciju proverava učesnike u postupku. – Nakon isteka 14 dana dobićemo listu vrednovanu po ceni koju nude za kupovinu 58% udela – objasnio je Ljajić.

Komisija će, dodao je, analizirati ponude i dati konkretan predlog. – Mi smo prezadovoljni takvim interesovanjem. Pre četiri godine, kada smo pokušali da prodamo “Telekom”, bila je samo jedna ponuda i ona nije bila zadovoljavajuća, nedavno su Slovenci pokušali da prodaju svoj “Telekom” i bio je samo jedan ponuđač, pa je i on odustao – rekao je Ljajić za “Radio-televiziju Vojvodine” (RTV).

Ljajić je naveo da ne može da kaže ko je dostavio ponude za kupovinu većinskog udela u “Telekomu”.

– Ne mogu da govorim o bilo kom ponuđaču. Uredba i stav privatizacionog savetnika je da ne izlazimo sa imenima ili bilo kojom vrstom spekulacije oko cene, kako bismo dobili što kvalitetniju ponudu i pojačali konkurenciju – rekao je Ljajić.

On je naveo da će privatizacioni savetnik napraviti rang listu ponuda, rukovodeći se i po ceni, ali i po dva druga bitna činioca – socijalnom i ekonomskom programu.

– Jedna opcija jeste da nijedna ponuda ne bude zadovoljajuća i mi u tom slučaju nećemo prodati “Telekom”, eventualno ćemo zatražiti da se dostave revidirane ponude. Druga varijanta podrazumeva da odaberemo najboljeg ponudjača i da onda nastavimo razgovore sa njim u narednih 30 ili 40 dana – kazao je Ljajić.

Upitan da li pominjanje socijalnog programa znači da će nakon privatizacije u “Telekomu” biti otpuštanja, Ljajić je rekao da je to neminovno.

– Da se ne lažemo, “Telekom” ima 9.000 zaposlenih, a sa zavisnim firmama u Republici Srpskoj i Crnoj Gori oko 13.000, dok, na primer, njegovi konkurenti na našem tržištu, “Telenor” i VIP, imaju neuporedivo manje. Niko ne može da izdrži taj broj radnika, ali će zaposleni u Telekomu dobiti najveće otpremnine do sada – rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, “Telekom” drži 44% domaćeg tržišta mobilne telefonije, ali prihoduje manje nego “Telenor”, što je “dobrim delom posledica i tako velikog broja zaposlenih”.

On je rekao da država ne prodaje tu kompaniju “ni iz hira niti iz političkih razloga”, kao ni zbog potreba budžeta. – Sve protivnike privatizacije pitam da li mogu da kažu da će tržište telekomunikacija za tri godine biti bolje – to niko ne može da zna. Potrebna su velika ulaganja, bez novih ulaganja se utakmica ne može izdržati i ovo radimo za dobrobit “Telekoma” – dodao je Ljajić.

Na kritike sindikata da bi “Telekom” poslovao bolje da iz političkih razloga ta kompanija nije kupovala firme u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, on je rekao da te dve kompanije prave gubitke. – Ali, one sada ipak povećavaju cenu za “Telekom”. Svi hoće da se šire, niko neće na malo tržište, a opstaće samo regionalni igrači – ocenio je Ljajić.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić ocenio je da je šest ponuda koje su stigle za “Telekom Srbije” dobar znak i dodao da ne može ništa više da kaže o ponudama, ali da će se to znati za nekoliko dana.

Izvor: eKapija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

2 thoughts on “Stiglo 6 ponuda za Telekom – Otpuštanja neminovna, otpremnine najveće do sada

  • 17. November 2015. at 18:05
    Permalink

    ДОЛЕ ИЗДАЈНИЧКА ВЛАДА!!!!

  • 17. November 2015. at 18:03
    Permalink

    Расим треба да се убије, заједно са осталим министрима! Сада, одмах! Јер не зна да ли ће за три године да доживи саобраћајну несрећу и да постане биљка од (не)човека везана за болничке апарате!

Comments are closed.