Top50 Glas publike

Stiže Chrome 76: Poteškoće za Adobe Flash

Poslednja velika opcija u okviru Chrome-a bio je Dark mod koji je stigao sa verzijama 73 i 74, dok verzija 75 nije donela velike novine. Chrome 76, koji je izašao 30. jula, ponovo donosi nove funkcije, od kojih će neke značajno uticati na korisničko iskustvo.

PCPress.rs Image

Prva i najveća promena u vezi je sa Adobe Flash-om, koji će, istina, poživeti do 2020. godine, ali je poslednjih par godina doživeo neke veće promene u okviru velikih internet pretraživača, koje su ozbiljno uticale na njegovu funkcionalnost. Chrome 76 ide još korak dalje, pa ne samo da su individualne Flash funkcije blokirane po default-u, već su sve funkcije pale u nemilost u okviru nove verzije pretraživača. Tako oni koji odu na chrome://settings/content/flash mogu da vide da je opcija “Ask First” u podešavanjima automatski isključena.

Pored ove promene tu je i ona zahvaljujući kojoj web-sajtovi više neće moći da detektuju kada je Chrome u Incognito modu, što je veliki problem za velike medije koji naplaćuju svoje članke, te će čitaoci zahvaljujući novoj funkciji sada moći da isprate neograničen broj besplatnih članaka, bar dok se ne pronađe novo rešenje za kontrolisanje plaćanja sadržaja. Tu su i neka unapređenja za Dark mod, pa će developeri ubuduće moći da svoje web-sajtove programiraju tako da automatski prikazuju svoje „tamne“ verzije kada detektuju Dark mod u okviru pretraživača, a funkcija postaje aktivna uz samo malo dodatnog koda.

Pročitajte i:  Google Chrome uskoro prekida podršku za milione računara

PCPress.rs Image

Chrome 76 se pojavio u vreme koje je planirano po rasporedu, te korisnici već mogu da bez probleme provere sve nove opcije.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,