TrendMicro

Stiže Windows 1.0? Microsoft najavio nešto sasvim novo i do sada neviđeno

Microsoft je najavio Windows 1.0? Šta stoji iza najave operativnog sistema koji je originalno izašao 1985. godine? Retro izdanje, novi operativni sistem ili preuranjena prvoaprilska šala?

retro izdanje operativni sistem windows 1.0

Microsoft je na Twitteru najavio “novi” operativni sistem Windows 1.0! Od izuzetnih novih mogućnosti najavljene su aplikacije MS-Dos Executive i Clock, što moramo priznati do sada nikad nismo videli nigde.

To bi bila neverovatna vest da ovaj sistem nije već izašao – 1985. godine. Zašto je onda Microsoft odlučio da nas podseti na Win 1.0? Postoji nekoliko mišljenja, a po jednoj je u pitanju reboot Windows serije i da će se naredna verzija obeležiti sa 1.0. Drugi smatraju da je možda reč o nekoj retro aplikaciji koja će pretvoriti Windows 10 u retro verziju originalnog operativnog sistema.

https://twitter.com/Windows/status/1145731141695168512

Bacite Commodore 64, Windows 1.0 stiže na personalne računare!

I pored svih teorija, jedna se izdvaja. Pomenuli smo da je Windows 1.0 izašao 1985. godine. Interesantno je da je to ista godina u kojoj se odvija treća sezona serije Stranger Things, poznatoj po nostalgičnom putovanju po ’80-tim godinama prošlog veka. Premijera treće sezone je 4. jula, pa je i tajming Microsoftove najave sada jasniji.

Pročitajte i:  Kako da premestite svoje pratioce sa Twitter-a na Substack

Ali kakve veze ima Microsoft sa serijom? Koliko znamo, nemaju nikakve direktne veze, ali su pametno pretpostavili da će nostalgija opet da proradi sa premijerom serije koja je postala kulturološki fenomen. Jednostavno, odlučlili su da iskoriste celu priču za promociju svog brenda, nigde direktno ne pominjući Netflix ili Stranger Things.

Oni nisu jedini, Nike, Coca-Cola, Lego i mnogi drugi su aktivirali marketinšku mašineriju kreirajući proizvode koji su povezani sa serijom. Pomenimo i Burger King koji pravi Upside Down Burger (koji je ustvari običan burger okrenut naopačke). Ipak, ono što razlikuje ove kompanije i Microsoft je što su oni direktno povezani sa serijom, dok se IT gigant “šlepa” na nostalgiju, i svaka im čast na ideji i realizaciji.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,

One thought on “Stiže Windows 1.0? Microsoft najavio nešto sasvim novo i do sada neviđeno

  • 3. July 2019. at 11:49
    Permalink

    Više ne čitam najave i pre-ordere, bete I slično! Samo konkretno šta izađe na tržište, kao gotov proizvod to gledam i kupujem, naručujem.

Comments are closed.