BIZIT 2022

Strah od robota sa realističnim ekspresijama lica

Umetnost Takayuki Toda već neko vreme je usko povezana sa robotikom, a njegovo poslednje delo, tvrde oni koji su imali prilike da ga vide, izaziva određenu dozu neprijatnosti.

PCPress.rs Image

Naime, Todo je kreirao robota sa realističnim ekspresijama lica, i nadenuo mu ime Simulative Emotional Expression Robot (SEER). Tako se posmatračima čini da ih robot posmatra i procenjuje, a zapravo se radi o ekspresijama koje su karakteristične samo za ljudsko lice, pa je neobično kada se iste primete i u okviru izraza nekog veštačkog bića. Zahvaljujući kamerama i senzorima za praćenje pokreta ovaj robot može da uspostavi kontakt očima, što, kada se dešava izvan neke prirodne komunikacije, može da bude neprijatno. Pored toga, SEER može da se fokusira na ono što posmatra sa dozom realnosti koja je ravna ljudskoj interakciji.

Pored toga, robot može i da podražava izraze lica onoga koga posmatra, te pravi iste pokrete očima, obrvama, i da glavu postavi u isti položaj kao sagovornik. Ovakve sposobnosti zastrašuju upravo zbog toga što se tehnike podražavanja tokom komunikacije vrlo često koriste i od strane ljudskih bića, samo daleko suptilnije, a kako bi se stekla naklonost sagovornika, jer, na kraju, najviše volimo ono što nas podseća na nas.

Pročitajte i:  Robot koji zna kako se sklapa IKEA nameštaj

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,