Stručnjaci upozoravaju: AI koristi ogromne količine energije

Već neko vreme se govori o velikom problemu s generativnim AI alatima: potrošnja energije je sve veća, pa bi moglo da dođe do nestašice. Neki delovi sveta su već ozbiljno pogođeni.

PCPress.rs Image

Sasha Luccioni , ekspertkinja za ovo pitanje, za BBC kaže da generativni alati odgovor na svako pitanje počinju od nule – izvlače činjenice iz svega što su naučili, pa praktično „izmišljaju“ ono što se pojavljuje na ekranu korisnika. To znači da računari rade napornije nego inače, pa samim tim troše i više energije. Dodaje da generativni AI troši oko 33 puta više električne energije od aplikacija i mašina koje rade uz pomoć softvera koji je specijalizovan za samo jednu vrstu zadatka (na primer aplikacija za kameru na telefonu koja dopušta samo pravljenje i čuvanje fotografija).

Luccioni ističe da nisu personalni računari i pametni telefoni oni koji troše svu tu energiju. Proračuni na koje se sve više oslanjamo se obavljaju u velikim data centrima koje većina ljudi ne vidi. O onome što ne možemo da vidimo obično i ne razmišljamo, a ti centri su oni koji gutaju sve više energije. Podaci pokazuju da jedno pretraživanje u okviru Google AI troši isto energije kao telefonski razgovor od sat vremena, drugim rečima: 10 puta više energije od običnog Google Search pretraživanja.

Pročitajte i:  AI model koji je lažne video sadržaje podigao na novi nivo

Mnogi tvrde da AI više utiče na životnu sredinu od rudarenja kriptovaluta – samo jedan čip koji napaja generativne AI alate (na primer H100 čip kompanije Nvidia) koristi skoro osam puta više energije od prosečnog TV uređaja sa 60-inčnim ekranom. Čak su iz Microsoft-a objavili da glad za što boljim AI alatima utiče na cilj kompanije da se emisija ugljen-dioksida do 2030. godine svede na nulu.

Bloomberg procenjuje da na svetu postoji preko sedam hiljada data centara koji su u različitim fazama razvoja. Ako u budućnosti budu radili bez prestanka, zajedno bi mogli da troše više energije nego što godišnje potroši cela Italija. Ili Australija. AI pored toga utiče i na potrošnju vode – na svakih 5 do 10 ChatGPT pretraga potrebno je oko 500 mililitara vode. Poređenja radi, za običan Google Search to je tek oko pola mililitra.

Razmislite sad koliko su stvarno važne stvari za koje koristimo AI, posebno ako se ima u vidu da će količine potrošene energije ubuduće samo rasti.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *