BIZIT 2022

Strujni adapteri za svaku priliku

Lvsun‑ovi univerzalni strujni adapteri s lakoćom će ispuniti sve vaše potrebe za napajanjem prenosivih ljubimaca. Samo izaberite pravi…

PCPress.rs ImageKineska kompanija Lvsun osnovana je pre desetak godina i specijalizovala se za izradu zamenskih baterija za prenosive elektronske uređaje poznatih svetskih proizvođača, kao i univerzalnih strujnih adaptera za mobilne računare. Lvsun je u toj oblasti predstavio zanimljiva i inovativna rešenja. Sekcija proizvodnog programa koji se odnosi na strujne adaptere namenjene prenosivim računarima podeljena je na dva dela, po izvoru električne energije na koji se povezuju. Tako smo imali prilike da se susretnemo s jednim modelom koji kao izvor koristi utičnicu za upaljač u automobilu, ali i s dva modela namenjena upotrebi u kućnim uslovima.

Univerzalni strujni adapter LS‑CR90AA namenjen je punjenju baterije prenosivih računara u automobilu. Povezuje se na utičnicu za upaljač koja adapter snabdeva strujom napona od 11 do 15 V (maksimalna struja je 12 A), dok izlazna struja namenjena računaru može biti napona od 15 do 24 V i jačine od najviše 6 A (maksimalna snaga je deklarisana na 90 W, što je dovoljno za većinu aktuelnih prenosivih računara). Promena napona odvija se automatski, a kontroliše ga za to namenjen čip. LS‑CR90AA se isporučuje sa osam izmenljivih priključaka, a legenda oznaka je detaljno prikazana na poleđini pakovanja proizvoda – dovoljno je reći da ovi priključci pokrivaju veliki broj dostupnih modela prenosivih računara. Moramo skrenuti pažnju i na detalj koji nam se naročito dopao, a odnosi se na mali ekran na kućištu adaptera koji prikazuje napon koji se isporučuje priključenom računaru.

Drugi univerzalni adapter namenjen prenosivim računarima je LS‑PAB90AL i namenjen je kućnoj upotrebi, tačnije priključuje se na standardnu električnu mrežu. Kako bi bio kompatibilan s većinom električnih sistema, podržava napon ulazne struje od 100 do 240 V i frekvenciju od 50 i 60 Hz. Izlazna jednosmerna struja može biti napona od 5 do 24 V i maksimalne jačine 6 A – i ovde je maksimalna snaga deklarisana na 90 W, što zadovoljava većinu prenosivih računara. Kućište adaptera je svedenih dimenzija, elegantno dizajnirano s talasasto oblikovanom zelenom signalnom lampicom. Ni ovde nije izostao LCD ekran koji nudi informaciju o naponu, ali se on ovoga puta našao na kablu blizu priključka za računar. Korisnicima je dostupno osam izmenljivih priključaka, kompatibilnih s većinom modela dostupnih na tržištu.

Treći univerzalni strujni adapter je i najzanimljiviji, a nosi oznaku LS‑PAB90ALC. Kućište je nešto većih dimenzija, ali i mase koja iznosi gotovo pola kilograma, ali njegove mogućnosti sasvim opravdavaju nešto „opuštenije“ mere. LS‑PAB90ALC može da se koristi i u kući i u automobilu, jer ima odgovarajuće priključke i elektroniku za oba tipa izvora električne energije. Konkretno, podržava naizmeničnu struju napona od 100 do 240 V (50 ili 60 Hz) i jednosmernu struju napona od 12 do 24 V i jačine 10 A. Izlazna jednosmerna struja može biti napona od 5 do 24 V i jačine do 6 A, odnosno do 90 W snage. Adapter ima i USB priključak s napajanjem snage 5 W, što omogućava punjenje baterija tableta i telefona. Sastavni deo pratećeg pribora čini skup od osam izmenljivih priključaka, istog tipa kao i kod prethodna dva adaptera. LCD ekran je na kablu, slično prethodnom modelu, i pruža informacije o trenutnom izlaznom naponu, koji automatski kontroliše ugrađeni mikročip. Uređaj je obogaćen i zaštitom od previsokog napona, kratkog spoja i previsoke radne temperature, a proizvođač navodi da mu je prosečan radni vek pre otkaza vrlo dobrih 5.000 sati. Zaista vrlo interesantan i svestran uređaj.

Lvsun nas je prijatno iznenadio širokom paletom proizvoda ali i mogućnostima tri predstavljena modela. Nadamo se da ćemo se u budućnosti češće susretati sa sličnim proizvodima ovog dalekoistočnog proizvođača.

Lvsun LS-CR90AA Lvsun LS-PAB90AL Lvsun LS-PAB90ALC
Ulazni napon 11-15 V DC 100-240 V AC 12-24 V DC, 100-240 V AC
Izlazni napon 15-24 V 5-24 V 5-24 V
Snaga 90 W 90 W 90 W + 5 W USB
Cena 3371 din. 3943 din. 5088 din.
Kontakt www.info-graf.co.rs

Novak Jovanović

(Objavljeno u PC#191)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,