Top50 Glas publike

StruxureWare za datacentre

Najčešća pitanja sa kojima se suočava jedan CIO, CFO, Facility ili IT menadžer su: „Gde da smestim novi server?“, „Koji od servera mogu da konsolidujem?“, „Koji je PUE mog DC‑a?“, „Kolika je potrošnja data centra i može li se smanjiti?“. DCIM, StruxureWare za data centre kompanije Schneider Electric, efikasno odgovara na sva ta pitanja.

05_04_Struxure-slika-IT_SE-za-PC-PressModerni data centar nije izolovano ostrvo, već je deo mnogo većeg sistema i tako ga i posmatramo. Moramo se baviti energetskom efikasnošću, hlađenjem data centra, sigurnošću i fizičkim pristupom samoj opremi, video‑nadzoru, kao i obezbediti dovoljno napajanja za njega. Bez obzira na to da li upravljate kompanijskim data centrom ili se bavite hostingom, StruxureWare za data centre će vam omogućiti da rešite niz praktičnih problema.

To je specifičan softver za upravljanje, planiranje, nadzor i funkcionisanje data centra – preko servera, reka, serverske sobe i na kraju čitave zgrade. Jedinstvenom DCIM (Data Centre Infrastructure Management) ponudom, ovde su spojene osnovne funkcije prethodnih generacija DCIM‑a s novim funkcijama kompletnog uvida u rad jednog data centra. Kao rezultat dobijamo jednostavno, integrisano iskustvo i za više korisnika i grupa koje upravljaju i infrastrukturom i operacijama data centra. Nije ovde u pitanju samo operativna efikasnost, već i inteligentno upravljanje potrošnjom energije, koje unapređuje sve bitniju energetsku efikasnost.

Pročitajte i:  Rittal kontejnerski data centri sa Blue e+ tehnologijom hlađenja: Blue e+ cool tim iz snova

IT i održavanje

StruxureWare za data centre premošćava jaz između IT‑ja i održavanja i omogućava potpuni uvid u rad jednog data centra, od nivoa čitavog objekta sve do nivoa servera. Takođe, omogućava rukovodiocima svih nivoa i zaduženja sveobuhvatan uvid i kontrolu nad dnevnim radom data centra, radi donošenja pravovremenih odluka vezanih za planiranje kapaciteta, promena mesta i namene opreme i dostupnosti. Ovo je moćan alat za simulaciju kreiranjem „šta‑ako“ scenarija kroz celu fizičku infrastrukturu data centra (na primer, uticaj premeštanja servera iz reka u rek na napajanje i hlađenje).

Sposobnost da se donosu ovakve odluke bazirane na realnim informacijama iz perspektive „s vrha do dna“ je kombinovana kroz više nivoa, uz dodatke opcionih modula napravljenih da zadovolje specifične zahteve korisnika: Capacity – simulacija, planiranje i optimizacija kapaciteta infrastrukture radi optimizovanja veličine data centra, IT Optimize – ostvarivanje uvida u potrošnju električne energije IT opreme i korišćenja kako bi se povećala efikasnost i smanjili troškovi. Change – potpuno integrisano upravljanje informacijama o tome gde se nalazi IT oprema unutar fizičke infrastrukture data centra, Energy Efficiency – napredna analitika praćenja PUE (Power Usage Effectiveness) na nivou podsistema, Energy cost – pregled potrošnje energije po reku, Insight – vrhunski alat za prilagođavanje izgleda izveštaja radi vizuelnog prikaza podataka, Dashboard ‑ korišćenjem vidžeta i data setova, u realnom vremenu pregled rada data centra, Mobile – daljinsko upravljanje vašim data centrom, koje vam u realnom vremenu dozvoljava praćenje dodavanja, promena i pomeranja opreme u data centru. VIZOR – pristup preko aplikacija za pametne telefone i tablete.

Pročitajte i:  Vesimpex: Osvrt na praznike

Po nešto… I sve

Kakve koristi, pitate se, ima od svega ovoga? Za svakog ponešto, za nekoga sve. CFO će moći da unapredi operativne i kapitalne troškove, troškovi će biti smanjeni 10‑30%, povrat investicije će moći da računa za 3‑18 meseci. IT menadžer će moći da ima direktan uvid u to gde su mu završili serveri, u kom reku, a da ne mora to da prati kroz softver za tabelarno izračunavanje (čitaj Excel), moći će i do 50% brže da odgovara na zahteve svojih klijenata i tržišta. CIO će imati trenutni uvid u potrošnju električne energije, načine da se ta potrošnja smanji; moći će da se „igra“ i da simulira posledice premeštanja servera iz reka u rek, proveri posledice nestanka električnog napajanja na ceo sistem… I još puno drugih koristi za sve, a na kraju krajeva, značiće i viši nivo pouzdanosti za korisnike.

DCIM je deo mnogo šire EcoStruxure ponude, čiji je StruxureWare za data centre samo jedan delić. Kroz paletu ovih alata posmatramo jedan ili više objekata kao sistem i kontrolišemo svaki deo tog ekosistema – bezbednost i pristup, dostupnost, sigurno i kvalitetno napajanje, utrošak svih vidova energije jer sve to vodi finansijskoj koristi, automatizaciji procesa, unapređenju poslovne inteligencije kojom upravljamo data centrom. Jednom rečju, svi su na dobitku uz StruxureWare za data centre. Zato razmislite da li vi trenutno imate pravi alat u svom data centru.

Pročitajte i:  Data centar kontejneri nove generacije

www.schneider-electric.com

Vasilije Kodžopeljić

(Objavljeno u časopisu PC#208)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,