TrendMicro

Studija sa MIT-a ukazala na povezanost pevanja sa neuronima kod osoba sa epilepsijom

Studija naučnika sa MIT-a na grupi pacijenata sa epilepsijom otkrila je da određena grupa neurona u njihovom mozgu reaguje samo na pevanje, a ne na instrumentalnu muziku ili bilo koju drugu vrstu zvuka.

Studija sa MIT-a ukazala na povezanost pevanja sa neuronima kod osoba sa epilepsijom

MIT istraživači traže vezu između muzike i epilepsije

Naučnici i dalje rade na otkrivanju implikacija studije za pacijente sa epilepsijom, od kojih se neki oslanjaju na muziku kao oblik terapije za smanjenje napada. U studiji je učestvovalo petnaest pacijenata sa epilepsijom, koji su pristali da im se u lobanju ugrade elektrode. Zatim su zamoljeni da slušaju stotine različitih zvukova, prirodnih i sintetizovanih. Naučnici su, uz pomoć fMRI, ili funkcionalne magnetne rezonance, posmatrali kako neuroni u slušnom korteksu učesnika reaguju na svaki zvuk.

Još 2015. godine, isti istraživači su koristili fMRI snimanje da identifikuju ono za šta veruju da je grupa neurona koji reaguju samo na muziku. Neuroni su izazivali samo blage reakcije kada su čuli zvuk ljudskih glasova, ali su se aktivirali na zvuk instrumentalne ili vokalne muzike. U novoj studiji, istraživači su otkrili da postoji posebna podskupina neurona odmah pored originalne grupe koja posebno svetli kada mozak čuje ljudsko pevanje.

Pročitajte i:  Kad mehaničke životinje igraju fudbal

Istraživanje bi moglo unaprediti razumevanje veze između muzike i epilepsije. Dok određene vrste muzike mogu da smanje broj napada od kojih pate pacijenti sa epilepsijom, neki retki slučajevi epilepsije takođe mogu biti izazvani muzikom. Jedna nedavna studija objavljena u Scientific Reports-u prošle godine otkrila je da je slušanje 30 sekundi Mocartove „Sonate za dva klavira u D-duru“ pomoglo da se smanji aktivnost neurona koja izaziva napade kod pacijenata sa epilepsijom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,