BIZIT 2022

Stvaranje digitalnog otiska počinje još pre rođenja

Moderno detinjstvo počinje sa preko hiljadu online fotografija pre nego što se napuni 13 godina, a eksperti upozoravaju da digitalni otisak danas počinje da se formira još pre rođenja, a od trenutka kada budući roditelji postave rezultate ultrazvuka na neku od društvenih mreža.

PCPress.rs Image

Tako se životi novih generacija digitalizuju pre nego su one sposobne da za to daju pristanak, a lični podaci dece se prikupljaju preko pametnih igračaka, pametnih zvučnika, pa čak i preko školskih aplikacija. Privatne podatke najpre pružaju roditelji, a pre nego deca napune 18 godina, a takve količine podataka mogu da imaju potencijalno ozbiljne posledice kada deca odrastu, a u budućnosti u kojoj će važne odluke sve više zavisiti od algoritama i prikupljenih podataka.

Tako bi u budućnosti podaci koji su prikupljeni u detinjstvu mogli da utiču na to na koje će univerzitete deca biti primljena, da li će im biti odobreni krediti, kao i na to na koja će radna mesta biti prihvaćena kada za to dođe vreme. Budući da prosečno dete do 13 godine u online vodama ima oko 1.300 fotografija i video sadržaja problem postaje sve veći, a kao rezultat roditeljske želje da svoju sreću podele sa ostalim online građanima.

Pročitajte i:  Aplikacija koja vas čuva od Google njuškala

PCPress.rs Image

Podaci o deci se danas prikupljaju i u školama, budući da je sve više obrazovnih ustanova koje koriste edukativne aplikacije, tako da deljenje privatnih podataka zahteva ozbiljnu edukaciju, kako za decu, tako i za roditelje.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,