Stvarni svet oko mene

Jedno je gledati, a sasvim drugo napraviti. Samsung misli na kreativce, tvorce sadržaja, bez kojih svaka tehnologija ostaje kao riba na suvom. Gear 360 je kamerica spremna da uvek zabeleži baš ceo ambijent.

PCPress.rs ImageU maju prošle godine (PC#231) predstavili smo GearVR, Samsung‑ovu kacigu za virtuelnu stvarnost i istakli niz prednosti koje se odnose na konstataciju – značajno je naprednija od prostih Cardboard VR rešenja koja se takođe zasnivaju na prikazu slike na telefonu. Podsetimo da ključnu prednost donose dodatni senzori ugrađeni u kacigu, koji ubrzavaju reakciju na pokrete i čine virtuelno razgledanje glatkijim i manje napornim. U međuvremenu smo probali još nekoliko Cardboard VR rešenja i uverili se da GearVR mnogo brže reaguje od njih, čak i kad je isti telefon unutra.

Ispostavilo se da je još važnija prednost GearVR kacige ugrađeni kontroler koji dozvoljava interakciju u aplikacijama, što otvara šansu za daleko šire primene. S „običnom“, jeftinom VR kacigom možete samo da gledate ono što ste unapred namestili, uz konstataciju da ćete propustiti početak ili čak ceo video ako on traje kratko, dok će stalno umetanje i vađenje telefona prouzrokovati u najmanju ruku frustracije. Naravno, možete da dokupite kontroler, najčešće Bluetooth, u obliku mini gamepad‑a, koji će vam olakšati život, ali niko vam nije rekao da unapred uračunate i taj trošak. GearVR i dalje ima manu preko koje ne možemo tek tako da pređemo, a to je da neizostavno zahteva telefon premijum klase i to isključivo Samsung. Razumemo da je za dobar VR neophodna visoka rezolucija i brz procesor, ali postoji još niz vrhunskih modela telefona drugih proizvođača koji bi mogli sasvim lepo da rade da Samsung opet nije zaključio da mu više odgovara zatvoren ekosistem.

Dobro, već smo navikli sa Samsung‑ove „mušice“ ovog tipa, jer ipak se radi o oblasti u kojoj se tek uspostavljaju standardi, a svaki patent je izvor dugoročnih prihoda. S druge strane, nestrpljivo smo očekivali Gear 360, finalni deo kompleta koji je namenjen kreativcima. Najavljena cena nije delovala preterano, pod uslovom da je prate Samsung‑ovi inače visoki standardi, ali koliko će vredeti kao samostalni uređaj?

Pročitajte i:  Sinergija Galaxy Z Fold3 i S pen – multitasking prestaje da bude „muka“

Čarobna loptica

Kamerica nas je, priznajemo, osvojila već na prvi pogled. U valjkastom kućištu smeštena je simpatična loptica, nešto manja od teniske. Iz nekog (ne sasvim jasnog) razloga odmah nas je asocirala na BB‑8.

Kamera je pričvršćena na mali gumeni tripod, ali je navoj standardni i može da se koristi bilo koji stalak, što će značajno popraviti vaše snimateljske rezultate – videćete i zašto. Oko kamerice su minijaturna papirna garancija i uputstva, pa bolje da odmah podražite PDF verzije ako spadate među one koji čitaju uputstva pre nego što nešto ozbiljno zapne. U pribor spadaju i platnena torbica za nošenje, mekana krpica za čišćenje objektiva, USB kabl i USB adapter, standardni type‑A na micro‑B.

PCPress.rs Image PCPress.rs ImageUz Gear 360 se ne isporučuje memorijska kartica, pa eto još jedne prilike da posetite omiljenog dilera elektronike. Mogu da se koriste kartice do 200 GB, a ako želite da snimate video a ne samo slike, preporučujemo da kartica bude što brža, barem klase 10. Po automatici, kamera će snimati u dosta skromnoj rezoluciji (2560×1280), a VR utisak je bolji što je rezolucija veća.

Pomenimo da kamera izgleda dosta zaštićeno i robusno, bez obzira na „stepen slatkoće“ koji je krasi. Odmah ćete uočiti dva ogromna fish‑eye sočiva koja snimaju dve polulopte okruženja. Sledi prijatno iznenađenje – celokupno podešavanje i upravljanje kamerom moguće je izvesti tasterima na kameri, ali ćete za to morati da pročitate uputstvo. Na vrhu je mali, ali vrlo informativan displej i taster za snimanje fotografija ili početak snimanja videa. Ako ste u režimu podešavanja, ovim tasterom selektujete stavku menija koju želite. S leve strane je taster za uključivanje koji je istovremeno taster za vraćanje u nadređeni meni ili izlazak.

Da biste prebacili snimke u računar ili na telefon, dovoljno je povezati kameru na USB ili izvaditi i očitati karticu. Zvuči komplikovano? Može i lakše.

U Samsung svetu

Za sreću je dovoljno preuzeti aplikaciju Gear 360 koja je, ne lezi vraže, raspoloživa samo za Samsung telefone premium klase, pa su kolege s jeftinijim bioskopskim kartama ljubomorno gledale kako je jednostavno kontrolisati kameru pomoću aplikacije. Aplikacija je sjajna, laka za korišćenje i pruža live‑preview onoga što kamera „vidi“. U njoj možete da izaberete razne načine snimanja.

Pročitajte i:  Budućnost Android Auto sistema je potpuno bežična

Najpre, tu je izbor snimanja uz pomoć jednog ili oba sočiva. U slučaju snimanja jednom kamerom (prednjom ili zadnjom), snima se samo 180 stepeni, ali je još uvek moguće gledanje pomoću VR naočara ili kacige, uz ogradu da ćete moći da gledate samo „polovinu VR sveta“. Upućeniji će primetiti da se većina VR filmova „za odrasle“ snima upravo tako – snimateljska ekipa ipak negde mora da se skloni pošto ne učestvuje u onoj neposrednoj akciji.

Poput svake ozbiljne kamere, tu je i kontrola balansa belog, uključivanje HDR‑a, manuelna korekcije osvetljenja, zatim tajmeri za početak snimanja i za periodično snimanje. Sledi podešavanje rezolucije i zupčanik za razna dodatna podešavanja u koja možete da se upustite i nakon prvog upoznavanja s kamerom.

S desne strane su osnovne kontrole za snimanje, pomenuti izbor jedne ili obe kamere i izbor načina snimanja. Pored fotografija i standardnog videa, tu je i loop način koji snima kontinuirano, a na kartici ostaje zapisano poslednjih nekoliko snimljenih sati. Čak i u najvećoj VR rezoluciji, biće vam raspoloživo oko 2,5 sati video materijala s karticom od 32 GB. Poslednji način snimanja je time‑lapse, čuveni periodični način snimanja u kome možete da definišete interval u kome će kamera snimati pojedinačne fotografije i spajati ih u zanimljiv video koji čitav dan prikaže za minut.

Iz prakse

Kad sve povežete i pokrenete, naravno da želite da probate od svega po malo, a najpre ćete uočiti da ne možete istovremeno da snimate i da gledate šta snimate uz pomoć VR naočara. Čak i da imate dva Samsung premijum telefona, kamera može da bude povezana samo s jednim.

Aplikacija Gear 360 daće vam stanje na telefonu i na kartici u samoj kameri, pa na gledanje možete da se bacite tek kad sve što želite obeležite i prebacite na telefon. Srećna okolnost je što prebacivanje odvede fajlove baš na pravo mesto, u VR folder.

Pročitajte i:  Samsung će isporučiti Volkswagenu novi auto čip

Došli smo do ključnih stavki, a to su rezolucije snimanja. Kod fotografija, na raspolaganju je samo maksimalna rezolucija, ali možete da snimate samo jednom ili s obe kamere. Obe kamere imaju senzore rezolucije 15 Mp, pa nastaju fotografije 5376×2688 ili 7776×3888 kada se snima jednom ili dve kamere. Kada je u pitanju video, na raspolaganju je više opcija: 1920×960, 2560×1280, 2880×1440 i 3840×1920. Brzina je 30 fps, a snimanje u rezoluciji 2560×1280 moguće je i povećanom brzinom od 60 slika u sekundi. Uprkos dobroj volji, nismo stigli da se pozabavimo probom slow motion snimanja, pa to ostavljamo za drugi put, jer je verovatno upečatljivo.

U svim slučajevima, kamera sama doteruje geometriju snimka (stitching), a aplikacija ih prebacuje u prepoznatljive formate. Kod fotografije, na primer, to je rezolucija od 7200×3600 piksela za maksimalan kvalitet. Malo negodovanje oko nemogućnosti da istovremeno gledamo ono što snimamo nastalo je zato što smo tek pregledom ustanovili da rezolucija zapravo ima ogroman značaj za percepciju snimljenog VR‑a.

Kako kod gledanja uz VR naočari zapravo posmatramo samo deo 360 slike, rezolucija koja nam se čini pristojnom na standardnim displejima, može da deluje prilično pikselizovano kada posmatramo samo parče slike. Pomenimo i da je kamera „samo“ 360, što znači da snima kompletan ambijent, ali ne snima stereoskopski. Za to bi bila potrebna dva seta ovakvih kamere na razdaljini bliskoj razdaljini očiju, što bi značajno iskomplikovalo uklapanje i zapisivanje ovakvog, stereoskopskog (ili 3D) 360 formata.

U svakom slučaju, Gear 360 je sjajna spravica s kojom možete da napravite prava mala VR čuda kada je malo ukrotite. Ako već imate neki od vrhunskih Samsung telefona i srazmerno jeftini GearVR, dozvolite sebi i luksuz koji se zove Gear 360 – nagradiće vas divnim, lično vašim, virtuelnim svetom.

www.samsung.rs

Voja Gašić

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,