BIZIT 2022

Super-miševi agencije NASA završili misiju u kosmosu

SpaceX Dragon kapsula se 7. januara spustila u Tihi okean, i sa sobom sa Internacionalne svemirske stanice na Zemlju natrag donela preko 1.700 kilograma tereta. U kapsuli se našlo i 40 miševa, od kojih je osam genetski modifikovano, a tako da imaju povećanu mišićnu masu. Miševi bi trebalo da pomognu u rešavanju problema gubitka mišićne mase u kosmosu, što bi astronautima u budućnosti trebalo da omogući da ostanu zdravi tokom misija.

PCPress.rs Image

Miševi su na stanicu stigli 8. decembra, u sklopu projekta Rodent Research-19, čiji je cilj da naučnicima omogući da bolje razumeju načine na koje mikrogravitacija utiče na mišiće i koštanu masu. Deo miševa je modifikovan tako da nema protein myostatin, što je dovelo do toga da imaju duplo više mišićne mase od uobičajenog. Tako će naučnici sada moći da se pozabave time kako različiti nivoi ovog proteina utiču na gubljenje mišićne mase u svemiru, te bi zahvaljujući tome u budućnosti mogli i da pronađu rešenje za ovaj problem.

Saznanja do kojih se došlo tokom ovog programa bi mogla da pomognu i drugima koji zbog nekog medicinskog stanja gube mišićnu masu, tako da je efekat eksperimenta dalekosežniji nego što se prvobitno mislilo.

Pročitajte i:  NASA pravi bazu za astronaute u blizini Meseca

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,