Top50 Glas publike

SUTRA – Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i Autenticnog

Natasa Teofilovic Festival nauke rešio je da spoji umetnost, nauku i kulturu, a kao spontani proizvod nastao je SUTRA, festival u festivalu koji ce se 3,4 i 5. decembra po prvi put održati u Galeriji Narodne banke Srbije, na Slaviji.

Osnovna ideja festivala je da se na jednom mestu okupe kreativni pojedinci i projekti koji kombinuju umetnost i tehnologiju, koriste naučne zakone i principe.

Putem projekta SUTRA, Festival nauke želi da predstavi, inicira i kreira novu scenu koja će narednih godina postati baza za najkreativnije domete u oblasti spojeva umetnosti, nauke i tehnologije. Projekat SUTRA će uvek biti usmeren na pitanja koja su bitna za zajednicu, umesto na stalni napredak tehnologije.

Neobična piramida, koja menja boju i oblik svakog trenutka, pokazace vam da i materijal odložen kao otpad moze postati neprocenjivo umetničko delo. Pozivamo vas da nam otkrijete sadržaj svog prtljaga i na taj način ponesete njegov rendgenski snimak kao umetnički rad. Videćete kako transformisana dečija igračka može postati savremeni umetnički proizvod.

Predstavićemo vam Visikord softver koji omogućava vizualizaciju muzike kroz analizu pokreta igrača. Ovo je prva mašina za procesiranje igranja uzivo koja omogućava igraču i elektronskoj grafici da međusobno reaguju na pokrete stvarajući spektakularni performans uzivo.

Pročitajte i:  Fleksibilni kateter za pristup mozgu inspirisan osama

Videćete „zvučni buket”– mašinu koja na upija zvukove iz okoline, a pomoću unapred utvrđenih algoritama sve prikupljene zvukove obrađuje i organizuje u muzičku formu, konkretnu muziku koju dalje emituje u prostor oko sebe. Preko gosta iz Amerike saznaćete sve o EyeWriter-u koji omogućava obolelima od amiotrofične lateralne skleroze da učestvuju u kreativnim aktivnostima koristeći samo svoje oči, jedini deo tela koji mogu da pomeraju.

Upoznajte humanizovane, visoko estetizovane, umiljate, zavodljive robote, koji bude želju za njihovim posedovanjem. Pokazaćemo vam kako napraviti u stvarnosti fraktal i to od nekoliko hiljada slamčica.

U prvom Festivalu SUTRA učestvuju umetnici: Anita Krstić, Blažo Kovačević, Davor Magdić, Davor Dukić, Dobrivoje Milijanović, Marko Stojanović, Milorad Mica Stajčić, Nataša Teofilović, Nikola Kolja Bozović, Raka Jovanović, Stevan Kojić, projekat Eyewriter i Istraživačka stanica Petnica.

Kustos projekta SUTRA: Ivan Stanić.

SUTRA će se tradicionalno održavati jednom godišnje i biće domaćin predstavnicima najznačajnijih svetskih tendencija u ovoj oblasti sa ciljem kreiranja i jačanja lokalne scene.

Informacije o sadržaju festivala, fotografije i ilustracije možete preuzeti na sajtu http://www.festivalnauke.org/sutra/index.html

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,