BIZIT 2022

Švajcarska će podržati srpsku startap scenu u naredne četiri godine

SECO preduzetnički program, globalni projekat finansiran od strane Švajcarskog sekretarijata ekonomije, zvanično je otvoren u beogradskom ICT Hubu. Ovaj projekat će se do 2019. godine, pored Srbije, sprovoditi i u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji, Peruu i Vijetnamu. Projekat će podržati tehnološko preduzetništvo s naglaskom na uključivanje žena i predviđa otvaranje 750 novih radnih mesta.

Vrsilac duznosti Ambasadora Svajcarske u Srbiji, Paulin Mentone predstavlja SECO projekat u ICT Hubu
Vršilac dužnosti Ambasadora Švajcarske u Srbiji, Paulin Mentone predstavlja SECO projekat u ICT Hubu

Naglašavajući podršku Vlade Švajcarske rastućem preduzetničkom duhu u Srbiji, vršilac dužnosti Ambasadora Švajcarske u Srbiji, gospođa Paulin Mentone (Pauline Menthonnex), izjavila je: „Kroz aktivnosti projekta, podržavaćemo organizacije koje sačinjavaju domaću preduzetničku scenu kako bi postale održive i u poziciji da lakše i efikasnije pomognu startapovima. Kreiranje novih radnih mesta ostaje glavni cilj svih programa podržanih od strane Vlade Švajcarske, a ovaj program ima dva bitna cilja – kreiranje 750 novih radnih mesta do 2019. i direktna podrška za više od 100 startapova i visoko rastućih biznisa.”

Ceo program realizuje Swisscontact, švajcarska organizacija koja trenutno sprovodi projekte u više od 30 zemalja širom sveta. Menadžer projekta za Srbiju, Filip Hostert, rekao je da SECO preduzetnički program podržava organizacije unutar startap ekosistema sa ciljem unapređenja njihovih performansi, usluga, unapređenja investicionih mogućnosti, kompetitivnosti i mogućnosti za dalji rast i razvoj.

„Izveštaj GEM-a (Global Entrepreneurship Monitoring) predviđa da će preduzetnici biti pokretači promena i ekonomskog rasta i da će šezdeset odsto radnih mesta do 2020. godine biti usko vezano za inovacije i preduzetništvo, a Srbija je već na tom putu. Ipak, preduzetništvo u modernom smislu je nov trend u zemlji. Novim kompanijama i mladim preduzetnicima je neophodna veća podrška u njihovom putu ka uspehu i zato im je potrebna podrška celog startap ekosistema i svih njegovih organizacija“, izjavio je Kosta Andrić, direktor ICT Huba.

SECO preduzetnički program će pružiti podršku relevantnim organizacijama u razvoju mentorskih programa, akceleratora, nophodnim za brz rast i dokazivanje same preduzetničke ideje, mreže poslovnih „anđela“ koja može biti velika podrška novim idejama i njihova odskočna daska, kao i u uključivanju dijaspore, koja će omogućiti pomoć mladim preduzetnicima u vidu mentorstva ili direktnih investicija.

Poseban akcenat stavljen je na uključivanje žena u preduzetničke aktivnosti, jačanje njihovih mreža i kreiranje sistemske podrške preduzetnicama.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,