Švajcarska prva implementira Apple i Google Covid-19 aplikaciju

Švajcarska sada testira aplikaciju za praćenje kontakata COVID-19 koja koristi framework Apple-Google. Prema švajcarskom univerzitetu EPFL, aplikacija, SwissCovid, prva je na svetu koja je koristila Apple-Google model.

PCPress.rs Image

SwissCovid će koristiti Bluetooth za razmenu ključeva između telefona. Ukoliko je korisnik testiran pozitivno na SARS-CoV-2, može obavestiti aplikaciju koja će upozoriti druge korisnike ako su duže vreme (duže od 15 minuta) bili u neposrednoj blizini (manje od dva metra) sa zaraženom osobom.

Zaposleni u EPFL-u, ETH Zurich, vojsci i odabranim bolnicama i vladinim agencijama biće prvi koji će testirati švajcarsku aplikaciju. Očekuje se da će ova pilot faza trajati nekoliko nedelja. U međuvremenu, švajcarski parlament mora da revidira zakon o epidemijama kako bi se omogućilo da se aplikacija pokrene širom zemlje sredinom juna.

Decentralizovan model

Apple i Google su prošle sedmice stavili na raspolaganje javnim zdravstvenim agencijama svoju tehnologiju za praćenje kontakata. Sada je kompatibilna sa iOS 13.5 i Android uređajima sa sistemom 6.0 i novijim. Model koristi „decentralizovani“ pristup, u kome se ključne operacije obavljaju na telefonima korisnika, a ne na centralizovanom serveru. Taj pristup ima za cilj da zaštiti privatnost korisnika, a prema EPHL, decentralizovani protokol „DP3T“ vodili su dva švajcarska Federalna tehnološka instituta.

Pročitajte i:  Velike kompanije i rat oko rada od kuće

„Ovo stavlja veliku odgovornost na švajcarske testere, jer mnoge druge zemlje kasnije nameravaju da usvoje isti protokol“, rekao je rukovodilac projekta Alfredo Sanchez.

Znamo da je čak 22 agencije za javno zdravlje zatražilo API, ali nije jasno koliko će ih koristiti. Neke zemlje, poput Australije, već su pokrenule sopstvene aplikacije. Velika Britanija je rekla da će koristiti centralizovani pristup i započela testiranje sopstvene aplikacije, ali navodno razmatra prelazak na Apple-Google framework.

„Ovo digitalno praćenje neće zameniti zaštitne mere, ali je najbolji način za kontrolu evolucije epidemije“, rekao je Alain Berset, savezni savetnik u švajcarskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , ,