Švajcarski projekat poštanskih dronova obustavljen

U sklopu pilot projekta, u saradnji s proizvođačem dronova Matternet, švajcarska nacionalna poštanska kompanija Swiss Post već godinu dana testira dostavu paketa putem bespilotnih letelica. Testiranje se odvija na tri lokacije, a uglavnom se dronovima prevoze laboratorijski uzorci od bolnice do bolnice. Otkako je prošloga januara pokrenut projekat, dronovi su obavili oko tri hiljade uspešnih dostava, međutim dve neuspešne sada su privremeno zaustavile sve letove.

SWITZERLAND-ECONOMY-TRANSPORT-DISTRIBUTION

Švajcarski mediji prenose kako je prvi Matternet-ov dron pao u Ciriško jezero 25. januara ove godine, nakon čega je projekat bio privremeno suspendovan do aprila. Nakon toga je, drugi dostavni dron u maju, izgubio je kontrolu i srušio se na tlo, tek na udaljenosti oko 50 metara od grupe dece  koja su se igrala na otvorenom. Nakon ovog nemilog događaja, i za malo izbegnute tragedije, Swiss Post je obustavio testiranje dronova koje do sada nije iznova pokrenuto.

Službeni izveštaji govore kako je pad u jezero bio kontrolisan, uz pomoć ugrađenog padobrana, a uzrok mu je bio gubitak GPS signala. Drugi, slučaj bio je mnogo ozbiljniji. Dron je nepotrebno otvorio vlastiti sigurnosni padobran u letu, potom se isti odvojio od letelice, pa se ona nekontrolisano srušila i našla na tlu. Imajući u vidu da je pala u blizini dece, i da joj je masa oko deset kilograma, slučaj je proglašen vrlo ozbiljnim.

Pročitajte i:  Litijum-sumporna baterija uskoro na tržištu- koristiće je električna vozila i dronovi

Matternet sada radi na nadogradnji letelica i sistema padobrana kako bi se slični problemi izbegli u budućnosti. Kada obe kompanije budu sigurne da su dronovi spremni za rad, projekat će biti nastavljen.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,