Top50 Glas publike

Svaka peta inicijalna ponuda kriptovaluta – prevara

Inicijalne ponude kriptovaluta, odnosno raznih digitalnih novčića, su nov za sada neregulisani način prikupljanja kapitala putem kriptovaluta za razne projekte, koje obično koriste startapi, međutim predstavljaju i leglo sumnjivih radnji. Izdavač prodaje svoje kovanice investitorima kao što bi to učinio sa akcijama. Ulagač veruju da će startap uspeti i da će vrednost novčića porasti, čime će oni dobiti određeni povraćaj na uložena sredstva. Protivnici ovog načina finansiranja ističu nedostatak regulative i gotovo nikakvu zaštitu investitora. Tim povodom, istraživači Wall Street Journal-a su proučili 1.450 inicijalnih javnih ponuda novčića (Initial coin offer skraćeno ICO) i njihove prateće dokumente, pokretače, veb stranice, i uopšteno sve dostupne podatke vezane uz njih. Inicijalne ponude su poslednjih meseci postale najčešći način za brzo prikupljanje kapitala, pa je logičan i rezultat ovog istraživanja. Naime, analiza je pokazala da najmanje 271 ICO (dakle, otprilike svaki peti) ima neka obeležja prevare.

PCPress.rs Image

Detaljna analiza pokazuje kako su od pregledanih gotovo hiljadu i po ponuda novčića njih 124 imale lažne ili skrivene pokretače ili članove tima, 111 ih je falsifikovalo prateću dokumentaciju („white paper-e“), 48 ih nije imalo aktivnu veb stranicu, a njih 25 garantovalo je ulagačima određeni povraćaj na investiciju, što je direktno u suprotnosti sa američkim zakonodavstvom. Nalazi dalje sugerišu da su sumnjivi startapi kriptovaluta uspeli da sakupe više od milijardu dolara sredstava od investitora – sa tužbama za odštetu od 273 miliona dolara koje su već podnesene. Studija je pokazala da su mnoge stranice ICO timova prikazivale stock fotografije. Najupečatljiviji primer je možda Premium Trade, čiji se izvršni tim od pet članova navodno pojavio na 500 drugih nepovezanih veb lokacija, prema Google-ovoj pretrazi slika koje je izvršio WSJ.

Pročitajte i:  Google uhvaćen u lažnom reklamiranju

Od pronađenih sumnjivih ICO-ova veliki deo je već bio ugašen, ali su neki i dalje prikupljali novac od investitora (to jest naivčina) koji su spremni da daju novac za sumnjive digitalne novčiće koji verovatno u najskorijoj budućnosti neće vredeti baš ništa. Ova analiza je po prvi puta kvantifikovala sumnje mnogih koji su govorili kako je na ICO tržištu teško odvojiti žito od kukolja i pronaći zaista valjanu ponudu iza koje stoji neka institucija ili kompanija sa kredibilitetom, te koji bi zaista mogli biti isplativo ulaganje.

PCPress.rs Image

Srećom, postoje neke mere koje možete preduzeti kako biste izbegli gubljenje vašeg novca na sumnjive projekte. Pre svega, trebalo bi dva puta proveriti sve tvrdnje koje je navela kompanija pre nego što slepo poverujete sadržaju oglasa. Takođe, pomaže i detaljna provere svih članova tima kako bi bili sigurni da su njihovi akreditivi zaista legitimni. Takođe je uvek dobra ideja da pročitate „beli papir“ i vidite da li definiše jasnu ideju proizvoda, uključujući i tehničke detalje (ne zaboravite da proverite da li je plagijat). A ako uočite bilo kakve otvorene tvrdnje kao što je „registracija SEC-om“, raskošne tvrdnje „potvrda od javnih ličnosti“, „garantovani visoki povraćaj“ ili „rešenje od milijardu dolara“ – trebalo bi da izbegavate takve investicione „mogućnosti“ u širokom luku.

Pročitajte i:  Alibaba ulaže u Tursku milijardu dolara

Izvor: TNW

Pogledajte i: Video nadzor zakon – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , ,