BIZIT 2022

Svake sekunde u svetu se pošalje 200.000 SMS poruka

keypad Svake sekunde se u svetu sa mobilnih telefona pošalje oko 200.000 SMS poruka, navodi se u izveštaju koji je objavila Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), povodom svetskog dana statistike, koji se obeležava danas.

Broj poslatih SMS poruka se za tri godine utrostručio, zaključuje se iz izveštaja. Dok su 2007. godine korisnici mobilne telefonije ovakvoj komunikaciji pribegavali 1,8 biliona puta, 2010. godine broj SMS poruka će dostići 6,1 bilion.

Prosečna cena jedne SMS poruke u svetu je sedam centi, tako da mobilni operateri samo na SMS-u svake sekunde zarađuju 14.000 dolara, ili 812.000 dolara u minuti.
ITU ukazuje da je prošle godine kineska telekomunikaciona kompanija "Čajna Mobajl", najveća u svetu po broju pretplatnika, čak 13% profita ostvarila na SMS porukama.
Kratke poruke najaktivnije šalju žitelji Filipina i SAD, koji sa 35 odsto učestvuju u ukupnom broju poslatih SMS-ova u svetu.
Ukupan broj pretplatnika mobilne telefonije na planeti će ove godine dostići 5,3 milijardi ljudi, prognozira ITU, a prenosi ruska agencija Itar Tas.

Pročitajte i:  HONOR X7 dostupan korisnicima u Srbiji

Izvor: RTV

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,