Svaki peti mobilni telefon u svetu falsifikovan

Kancelarija Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavila je najnovije istraživanje o falsifikatima, prema kojem je broj falsifikovanih uređaja u značajnom porastu. Naime, fasifikati, koji predstavljaju rak ranu svakog društva koje stremi boljitku i napretku, uzrokuju direktne gubitke unutar Evropske unije (EU) na godišnjem nivou od oko 60 milijardi evra, što predstavlja iznos od 116 evra po građaninu EU.

PCPress.rs Image

Tako je tokom 2016. godine kroz države članice EU prošlo ukupno 41,3 miliona fasifikovanih uređaja u vrednosti 670 miliona evra, od čega ukupno 1.059.855 otpada na mobilne uređaje uključujući i njihove delove. Trend porasta fasifikata nije zahvatio samo EU, nego ceo svet, a što pokazuju i podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prema kojima je u 2017. godini svaki peti mobilni uređaj u svetu fasifikovan.

Upravo zbog navedenih poražavajućih statistika, kao i velikih gubitaka koje fasifikati uzrokuju na tržištima širom sveta, a istovremeno svestan važnosti zaštite intelektualnog vlasništva za svako društvo, četvrti vodeći proizvođač mobilnih i potrošačke elektronike Xiaomi doskočio je fasifikovanim uređajima kroz platformu Verify.me. Naime, u samo nekoliko klikova na stranici http://www.mi.com/verify vlasnici Xiaomi pametnih telefona imaju mogućnost da provere poreklo svojih mobilnih uređaja, a kako bi, na kraju bili sigurni u njihovu ispravnost. Osim kroz platformu Verify.me, zaštita intelektualnog vlasništva ostvaruje se i kroz kupovinu Xiaomi mobilnih uređaja kod ovlašćenih retailera.

Pročitajte i:  Vivo V23e 5G uskoro u prodaji

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,