TrendMicro

Sve učestaliji hakerski napadi na važne sisteme u svetu

netstat Svedoci smo da su u poslednje vreme u Srbiji sve učestaliji napadi hakera na sajtove državnih institucija, političkih stranaka, a čak i bolnica, ali izgleda da je to i svetski trend.

Širom sveta, kako prenosi agencija Srna, sve su učestaliji hakerski napadi na sisteme od ključne važnosti poput gasovoda, elektrodistributivnih mreža i vodovoda, pokazalo je istraživanja kompanije za izradu softverske zaštite McAfee.

Ispitivanje je obavljeno među 200 rukovodilaca informaciono-tehnoloških ogranaka firmi za komunalne usluge u 14 zemalja.

Osam od deset ispitanih izjavilo je da je njihova mreža tokom protekle godine bila na meti hakera.

Kina se smatra za jednog od najverovatnijih izvora ovih napada, a slede Rusija i SAD.

Broj prijavljenih hakerskih napada tokom prošle godine mnogo je veći nego 2009.

Većina prijavljenih upada bilo je u obliku negiranja distributivne usluge ili takozvanih DDOS napada. DDOS je slanje velike količine podataka ka serveru koji treba da bude oboren, podaci se nagomilavaju kod rutera ili kod samog računara.

Meta ovih napada najčešće su mreže računara, nad kojim hakeri preuzimaju kontrolu i zatrpavaju konekciju sa internetom.
Prema mišljenju stručnjaka, ovi incidenti najčešće utiču na internet stranice i mreže korporacija, a u manjoj meri su usmereni na smanjenje isporuke energenata.

Pročitajte i:  Minecraft: Omiljena igra većine hakera

Međutim, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Georgea W. Busha i jedan od autora istraživanja, Stewart Baker, smatra da DDOS napadi mogu u budućnosti da naprave mnogo više štete.

Jedan od najboljih primera obima pretnje, koji predstavljaju računarski virusi po industrijski sistem, jeste Stuxnet, koji je otkriven 2002. godine.
Analize su pokazale da je ovaj štetni kompjuterski program posebno dizajniran kako bi preuzeo kontrolu nad mašinerijom u iranskim nuklearnim postrojenjima Bushehr i Natanz.

Izvor: MCP

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,