Top50 Glas publike

Svečano otvoren vršački Zelendata Data centar

Danas je u Vršcu otvoren prvi zeleni data centar u Srbiji, kompanije HiTeam iz Vršca. Tim povodom je okupljen veliki broj zvanica, uključujući predstavnike domaćih kompanija, lokalne samouprave i stranih diplomata.

PCPress.rs Image

Skupu su prisustvovali:

 • Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan
 • Ambasador SAD u Srbiji, gospodin Entoni Godfri
 • Gradonačelnica grada Vršca, Dragana Mitrović
 • Generalni direktor Hemofarma, Ronald Seeliger
 • Direktor kompanije Green Revolution Cooling, Peter Poulin
 • Direktor za razvoj poslovanja kompanije Green Revolution Cooling, Arthur Guerrera
 • Senior menadžer za razvoj poslovanja kompanije Supremicro, Aleksandar Velimirović
 • Inženjer kompanije Supermicro, Vladimir Vuković

PCPress.rs Image

Osnovne informacije o Data centru

2019. godine započet je projekat sopstvenog data centra koji bi trebalo da odgovori na zahteve tržišta, ali i da zadovolji uslov da što manje narušava životnu sredinu. Ono što ZELENDATA Centar zaista izdvaja od drugih je korišćenje revolucionarne „Immersion Cooling“ tehnologije hlađenja serverske opreme. U specijalno dizajniranim horizontalnim rack ormarima američke firme Green Revolution Cooling, posebno dizajnirani serveri su potpuno potopljeni u rashladnu tečnost. Pomenuti rashladni medijum ima 1200 puta veći toplotni kapacitet od vazduha što odvođenje toplote čini daleko bržim i efikasnijim.

Pročitajte i:  Kako UPS-ovi pomažu u stabilnom napajanju: Sigurna zima kod kuće i na poslu

PCPress.rs Image

Gotovo 50% ukupne potrošnje električne energije jednog data centra čini potrošnja sistema za hlađenje. U odnosu na vazduhom hlađene data centre, potrošnja rashladnog sistema u ZELENDATA Centru je smanjena za 90%, odnosno približno za 40% od ukupne potrošnje data centra. Na 400m2 prostora je predviđeno smeštanje 12 IceRaq Quad sistema sa po četiri rack jedinice od 25kW, čemu je ekvivalent 240 standardnih vazduhom hlađenih rack-ova.

Smešten u Tehnološkom parku „Vršac“, ZELENDATA Centar je projektovan, struktuiran i administriran prema BISCI i AISI standardima.

PCPress.rs Image

Cilj je da se za potrebe sopstvenih servisa i aplikacija, kao i za potrebe budućih korisnika data centra bude obezbeđena infrastruktura koja će imati manje operativne troškove, kao i da se utiče na kvalitet života i vazduha koji udišemo u poslednje vreme. Ovo je prilika da se odgovorne kompanije i pojedinci pridruže u akciji u prvom “zelenom data centru” u Srbiji.

PCPress.rs Image

Tehnički detalji data centra

Na 400 m2 prostora, smeštena su dva ICEraQ QUAD sistema, proizvođača GREEN Revolution Cooling koji imaju Serverski kapacitet 2x4x42U=336 1U servera, rashladnog kapaciteta od 2x4x25kW=200kW. ElektroSafe (rashladna tečnost) ima 1200 puta veću provodljivost temperature od vazduha – efekat koji vazduh ima na 21C  u vazduhom hlađenim sistemima identičan je onom koji ElektroSafe ima na 37.7C.

Pročitajte i:  Aplikacija „Bebbo”: Tehnološke inovacije kao nove snage roditelja

PCPress.rs Image

DRYCOOLER proizvođača THERMOKEY, realnog kapaciteta od 628 kW (kapacitet hlađenja), koristi Fluid: Ethylene Glicol 35%, i ima 10 ventilatora.

UPS proizvođača Sohomec, tipa: Sohomec Modulys GP sa modulima snage 25kVA/25kw – bazna stanica sa svim potrebnim prekidačima – ulazni, izlazni, statički i mehanički bajpas, 3 kabineta maksimalne snage 3x8x25kW=3x200kW. U prvoj fazi u radu je 14 modula 14×25=325kw + 25Kw(N+1), sa autonomijom od 5,2 min pri opterećenju od 325kW.

AGREGATI su tipa: Energoglobal EG 500V sa Volvo motorom N+1, svaki sa snagom od: 500kVA/400kW.

PCPress.rs Image

TRAFOSTANICA (prva takva u Srbiji), suva TS, visok stepen iskorišćenja, proizvođača: Legrand, sa kapacitetom od 1MW u prvoj fazi. Redundantnost je obezbeđena dovodom električne energije sa dve grane u prstenu u Tehnološkom parku.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

One thought on “Svečano otvoren vršački Zelendata Data centar

 • 12. februar 2020. at 20:58
  Permalink

  AWS, Google, Azure… Koji su razlozi da nešto hostujes u Vršacu

Comments are closed.