Svestrani DVB T2 tjuner

Želite da gledate digitalni zemaljski TV program, ali vaš televizor ne podržava standard DVB‑T2? Rešenje je eksterni tjuner, recimo Vivax DVB‑T2 120.

PCPress.rs ImageSrbija je zvanično prihvatila standard DVB‑T2 za zemaljsko emitovanje digitalnog TV programa. To je lepo, jer se radi o savremenom standardu koji pruža veće mogućnosti od starog DVB‑T, ali pravi probleme vlasnicima televizora čiji tjuneri ne podržavaju ovaj standard. Čak ni ako kupite najnoviji model televizora, niko vam ne garantuje da će ga on podržavati, jer mnoge zemlje još nisu zvanično prihvatile ovaj standard, pa proizvođači televizora retko ugrađuju DVB‑T2 tjunere. Po pravilu, televizori s novim tipom tjunera se isporučuju u zemlje koje su prihvatile novi standard, ali putevi kojima TV aparati stižu u našu zemlju nisu uvek pravolinijski, pa u prodaji (i u domaćinstvima) još uvek ima mnogo televizora sa starim tipom tjunera.

Problem se lako rešava kupovinom eksternog DVB‑T2 tjunera – jedini problem je dodatni trošak. A ako već investirate, onda je poželjno da tjuner bude što bolji. Vivax DVB‑T2 120, koji smo imali prilike da testiramo, se dobro pokazao. Spolja izgleda tačno onako kako zamišljate eksterni tjuner: mala crna kutija s tasterom za uključivanje, alfanumeričkim displejem spreda i nizom priključaka pozadi. Spreda se nalazi i USB priključak, o kome će biti reči kasnije.

Prvi pozitivan poen Vivax‑ov tjuner je dobio jednostavnošću upotrebe: u meniju postoji opcija za srpski jezik, meni je jasan i intuitivan, a isto važi i za komande na daljinskom upravljaču. Da biste pronašli kanale, dovoljno je da izaberete zemlju, izdate komandu za traženje i malo sačekate – za razliku od tipičnog smart televizora koji će vas umoriti pitanjima da li da traži samo digitalne, samo analogne ili i digitalne i analogne programe, na kom kanalu da traži, da li da traži samo HD, samo SD ili obe vrste programa… Cela procedura traje samo nekoliko minuta, ne zahteva zavirivanje u uputstvo, a kada se završi, kanali su automatski memorisani. Jedina zamerka odnosi se na promenu kanala koja nije baš munjevita – potrebno je nekoliko sekundi da se sve ustali. Na kvalitet slike, kratko rečeno, nemamo baš nikakvih zamerki.

DVB‑T2 120 na poleđini ima priključke i RF in i RF out što znači da antenski signal možete da prosledite dalje, do drugog televizora ili tjunera. Tjuner možete da koristite i uz stare CRT televizore, jer ima kompozitni izlaz, a uz njega i stereo audio‑izlaz; kompozitni izlaz će televizoru proslediti i HD programe, naravno, u niskoj rezoluciji. Za savremene televizore predviđen je HDMI priključak, gde ćete dobiti HD sliku u punoj rezoluciji, a ako želite da koristite višekanalni zvučni sistem, na raspolaganju je električni (koaksijalni) SPDIF izlaz.

DVB‑T2 120 nije samo tjuner – on neće vaš „običan“ televizor pretvoriti u smart, ali će mu primetno proširiti mogućnosti. Pomenuti USB priključak s prednje strane je multimedijalni – sa USB diskova možete da reprodukujete muziku, slike i filmove. Nismo imali vremena da proverimo baš sve formate, ali Full HD MKV filmovi se prikazuju bez problema, zajedno sa integrisanim titlovima, kojima se može podešavati boja, dimezije i pozadina. USB se može iskoristiti i za snimanje TV programa, pri čemu DVB‑T2 120 još jednom pokazuje prednost u odnosu na tipične smart televizore: bez ikakavih pitanja i priprema je snimao sve (i HD program) na nasumično odabran, ne sasvim prazan flash disk, u datoteke formata .mts, koje možete da reprodukujete i na računaru, u standardnim programima (VLC, MPCHC…) Tipičan smart televizor bi proveravao da li je disk dovoljno brz, pa tek ako jeste (a često nije), formatirao bi ga u nekom svom file sistemu (nečitljivom za Microsoft Windows) i snimao program u nekom svom formatu…

Dakle, ako ste rešili da investirate u DVB‑T2 tjuner, Vivax DVB‑T2 120 je veoma dobar izbor – ne možemo da tvrdimo da je najbolji, jer je tek prvi koji smo testirali, ali je ispunio sva naša očekivanja i nismo mu našli ni jednu iole ozbiljnu zamerku.

  Vivax DVB-T2 120
Priključci RF in, RF out, HDMI, kompozitni video, RCA stereo audio, koaksijalni SPDIF, SCART, multimedijalni USB
Maksimalna rezolucija 1080p
Format snimanja TV programa MTS
Cena oko 10.000 dinara
Kontakt www.kimtec.rs

 

Bojan Stanojević

(Objavljeno u PC#191)

Facebook komentari:

Tagovi: , ,