BIZIT 2022

Svetski milijarderi imaju više bogatstva od 4,6 milijardi ljudi

Bogatstvo 2.153 svetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 odsto svetske populacije, a najbogatijih 1% na svetu poseduju duplo više nego bogatstvo koje ima 6,9 milijardi ljudi.

PCPress.rs Image

Ovo su najnoviji podaci o globalnoj nejednakosti iz izveštaja objavljenog danas, 20. januara, uoči godišnjeg sastanka globalnih elita u planinskom odmaralištu Davos-Klosters u Švajcarskoj. Izveštaj britanskog udruženja za borbu protiv siromaštva, Oxfam, navodi da se broj milijardera udvostručio u poslednjoj deceniji.

“Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sistemu”, konstatuju autori, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca sveta imaju više novca nego sve žene u Africi. 

Žene i devojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuvanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati niti zaposliti, utvrdili su u Oxfamu. Vrednost njihovog rada je tri puta veća od vrednosti globalne tehnološke industrije, dodaju. Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene mogle izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oxfamu.

Predlažu da u sledećih deset godina 1% najbogatijih u svetu plaća samo 0,5% veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 miliona radnih mesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i brigi za starije i decu.

Izvor: Euronews

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,