Top50 Glas publike

Svetsko rešenje za proizvode svetskog kvaliteta

NPS je implementirao Microsoft Dynamics NAV u preduzeću „Crop’s & Partners“ iz Požege, srpsko‑belgijskom prerađivaču smrznutog voća i povrća. Pogledajmo kako su bar‑kod čitači integrisani u NAV i šta su na kraju rekli belgijski partneri.

LogotipiPreduzeće „Crop’s & Partners“ iz Požege nepoznato je za većinu ljudi u Srbiji i regiji. Nisu klijent nijedne marketinške agencije, njihove proizvode nećete naći u lokalnim maloprodajama, a opet vrhunski su i traženi širom sveta… Ni najveštiji u pretraživanju Interneta neće moći da se pohvale dugom listom rezultata pretrage – naći će uglavnom oglase u kojima traže nove saradnike. Često to rade, jer kontinuirano rastu – i to u svakom pogledu.

„Crop’s & Partners“ je srpsko‑belgijsko preduzeće koje se bavi otkupom, preradom i plasmanom smrznutog voća i povrća. Za svega tri godine od osnivanja izrastao je u lidera u ovoj branši. Zahvaljujući činjenici da svoje proizvode mahom izvozi i prodaje poznatom kupcu, nema potrebu da se oglašava. Suvlasnik preduzeća je belgijska kompanija Crop’s (www.crops.be), koja svojim poslovanjem takođe upravlja uz pomoć Microsoft Dynamics poslovnih rešenja.

Poslovni izazov

Investitori su od starta bili svesni da značajna ulaganja u objekte i pogone, izuzetan kvalitet proizvoda na bazi srpskog voća i povrća, savremena organizacija i planirana visoka efikasnost poslovanja podrazumevaju i investiciju u novi informacioni sistem, sposoban da dugoročno ispuni zahteve koje nameće tržište i izvozno orijentisano poslovanje. Nakon analize potreba i ponude rešenja, izbor je pao na Microsoft Dynamics NAV, a za implementatora je odabran NPS.

Glavni izazov prilikom implementacije je predstavljala potreba detaljnog praćenja proizvodnje, ali i puna sledljivost za svaku seriju proizvoda i svaku ulaznu sirovinu i komponentu koja ulazi u gotov proizvod. Sve to zahteva stroga regulativa EU, te naglašena potreba maksimalne automatizacije svih procesa i operacija vezanih za upravljanje zalihama i proizvodima.

Pročitajte i:  Back to basic, Dejan Kontić, Datalab SR | BIZIT2022

Planirani dalji rast preduzeća, unutar Srbije i van nje, te povećanje obima i kompleksnosti poslovanja, naročito potreba pune i kontinuirane kontrole nad procesima u proizvodnji i skladišnom poslovanju, značili su i da je postavljanje rešenja za napredno poslovno izveštavanje i analize poslovanja imperativ, a ne opcija. Logičan izbor je, kao i u brojnim prethodnim projektima koje je realzovao NPS, bio BI4Dynamics, odnosno BI4NAV.

Rešenje

„Kao nešto što ovaj projekat izdvaja od niza drugih sličnih projekata, mogao bih da izdvojim napredni, precizni obračun proizvodnje, koji omogućava brzu i pouzdanu kalkulaciju cene svakog pojedinačnog proizvoda, punu sledljivost za svaku ulaznu sirovinu i svaku seriju proizvoda“, objašnjava Aleksandar Totović, vođa NPS tima konsultanata, i nastavlja „Ono čime se posebno ponosimo svi mi koji smo učestvovali na ovom projektu, a to su nam tokom nedavne posete potvrdili i članovi stručnog tima iz Belgije, je dostignuti nivo automatizacije i optimizicije rada bežičnih bar‑kod čitača – uspeli smo da Microsoft Dynamis NAV ‘spustimo’ na bar‑kod čitače i tako omogućimo direktan unos podataka u NAV.“

Konkretnije rečeno ,uz pomoć bežičnih bar‑kod čitača je omogućena automatizacija u svim operacijama sa zalihama:

• Kod prodaje, očitava se samo bar‑kod palete, a sistem automatski kreira otpremnicu sa tačnim podacima o količini, magacinu, regalu i lot‑u;

Pročitajte i:  PANTHEON Web Light – Back to basic

• Prilikom međuskladišnih prenosa, samo se očitavaju bar‑kod palete i bar‑kod odredišnog magacina, dok sistem automatski kreira i knjiži dokument;

• U proizvodnji se očitava samo bar‑kod materijala i unose šifra proizvoda i datum proizvodnje; sistem automatski knjiži potrošnju, evidentira novi gotov proizvod i automatski dodeljuje lot sa datumom proizvodnje na osnovu koga se prate rokovi trajanja proizvoda, uz direktnu štampu bar‑kod nalepnice za paletu;

• Kod nabavke se, slično kao i u proizvodnji, samo evidentira količina i datum prijema i branja, a sistem automatski kreira prijemnicu, lot i datum proizvodnje, na osnovu koga se prate rokovi trajanja materijala; i ovde se direktno štampa bar‑kod nalepnica za paletu;

• Po sličnom sistemu su omogućeni povrati, i u nabavci i u prodaji;

• Omogućen je automatski popis i to samo očitavanjem bar‑kodova na paletama, tako da se popisi u ogromnim visokoregalnim magacinima sa više hiljada regalnih mesta obavljaju brzo i tačno;

Sve promene u sistemu koje se obavljaju na bar‑kod čitačima se istovremeno knjiže i u NAV‑u, bez naknadne sinhronizacije, odnosno može se reći da je NAV postavljen na bar‑kod čitače. Usvojena znanja i primenjene tehnologije omogućavaju da ovakvo rešenje postane raspoloživo gotovo svakom postojećem i budućem korisniku NAV‑a.

Prednosti modernog poslovanja

Omogućeno je trenutno raspolaganje svim podacima, bez obzira na mesto unosa ili zahteva, povećana je efikasnost i pojednostavljen unos podataka. Povećana je produktivnost zaposlenih, kroz maksimalnu automatizaciju i optimizaciju količine podataka koja se unosi u sistem. Eliminacijom ponavljajućih aktivnosti i redukcijom vremena potrebnog za unos podataka podignut je kvalitet podataka u transakcionom sistemu, te je tako izgrađen pouzdan temelj za pravilno i pravovremeno poslovno odlučivanje. Uvođenjem BI rešenja (BI4Dynamics – BI4NAV) omogućeno je brzo, pouzdano, pravovremeno i pregledno poslovno izveštavanje, detaljne analize poslovanja, te intuitivno i jednostavno kreiranje proizvoljnog broja ad‑hoc upita i izveštaja, što i jeste bio jedan od primarnih ciljeva projekta.

Pročitajte i:  PC Press video: Od juniora do seniora – najmanje šest meseci, Petar Miljković, CEO GoPro

Odluka o izboru novog poslovnog rešenja i partnera koji će ga postaviti ne donosi se ni često, ni lako. Posledice pogrešnih izbora su bolne i skupe, jer zbog silnog truda, vremena i energije koje je nužno ugraditi u implementaciju poslovnog rešenja, svaki ponovljeni pokušaj ima manje šanse za uspeh. Microsoft Dynamics NAV i NPS su se i ovoga puta pokazali kao dobar izbor, ali je za uspešno okončanje ovog projekta, kao i svakog drugog koji za cilj ima implementaciju ERP‑a, bilo nužno da se oformi i kvalitetan, profesionalan i odgovoran tim na strani naručioca. Najbolja potvrda dobro obavljenog posla bilo je iskreno oduševljenje koje su tokom posete i uvida u novi poslovno‑informacioni sistem pokazali belgijski partneri, konstatujući da rešenja koja oni koriste, iako na papiru naprednija i u praksi mnogo skuplja, zaostaju za onim što su videli u Požegi.

Novim poslovno‑informacionim sistemom obuhvaćeni su svi poslovni procesi. Sistem je u potpunosti usklađen sa aktuelnom zakonskom regulativom i zahtevima belgijskog partnera i spreman da u svakom pogledu i za dugi niz godina prati dalji rast i razvoj preduzeća.

www.nps.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,