Synology DS1520+ NAS: Investicija u budućnost

Ukoliko spadate u grupu naprednih IT korisnika, nema sumnje da negde iza TV-a u dnevnoj sobi krijete neki NAS uređaj sa gomilom filmova, serija, muzike (sve legalno, naravno), bekapom slika, ali i serverom za virtuelne mašine, video-nadzor, VPN i slično. Ono što je takođe vrlo verovatno jeste da ćete nakon teksta o novom Synology DS1520+ poželeti da se ponovite baš na polju NAS uređaja. Evo i zašto.

PCPress.rs Image

Idealan NAS

Za one sa jeftinijim ulaznicama, NAS je skraćenica od Network Attached Storage, a predstavlja uređaj koji se povezuje na vašu lokalnu mrežu i nudi nekoliko slotova za diskove. Naravno, NAS je mnogo više od toga. U pitanju je mali računar sa Linux-olikim operativnim sistemom koji, pored samog skladišta podataka, nudi i pomenuti server za video-nadzor, VPN, virtuelne mašine, GIT server, ali i pristup skladištenim podacima preko cloud drajva preko bilo kog uređaja koji ima browser ili preko aplikacije.

PCPress.rs Image

Novi Synology DiskStation 1520+ zamišljen je kao rešenje za napredne korisnike i mala kancelarijska okruženja. Sa pet slotova za HDD/SSD uređaje, podržani su RAID 0, 1, 5, 6 i 10 nizovi, ali i JBOD, te Synology Hybrid Raid za korisnike koji ne žele previše da se petljaju, ali ipak hoće određeni nivo bezbednosti podataka. Iako NAS uređaji u većini slučajeva dolaze s parnim brojem slotova, Synology s modelima s pet slotova omogućava dodatnu fleksibilnost i cilja na korisnike koji jednim uređajem žele da reše svoje probleme na duže staze.

Pročitajte i:  Synology RS1221+ - Kad 4K i 8K video-snimci dođu na naplatu

S dva eSata porta moguće je povezati još dva eksterna DX517 uređaja s po pet diskova za maksimalnih 15 diskova i teoretskih 240 TB podataka. Na ovaj način DS1520 nije samo rešenje za trenutne potrebe bilo kancelarije, bilo naprednih korisnika, već ne morate brinuti ni o dodavanju novih diskova u narednih nekoliko godina.

PCPress.rs Image

Vrhunske performanse

Mozak sistema je četvorojezgarni Celeron procesor na 2 GHz, a zahvaljujući dvama 90-mm ventilatorima na zadnjoj strani, nema one neprijatne buke usled zagrevanja diskova i procesora. Sistem raspolaže sa 2 x 4 GB DDR4 memorije, što će vam i te kako značiti kada više korisnika i više poslova istovremeno krene da koristi resurse NAS-a (kancelarijsko okruženje). Čak četiri gigabitna LAN porta na zadnjoj strani jedino su razočaranje, jer smo očekivali bar podršku za 2,5 Gb LAN, ali dobra strana je podrška za agregaciju. To znači da uz odgovarajuću mrežnu strukturu možete povezati sva četiri LAN porta i ostvarivati brzine prenosa i preko 400 MB/s u lokalu, što je za svaku pohvalu, posebno ako često radite sa velikim podacima.

Pročitajte i:  Qnap TS-473A - Mala crna kutija

PCPress.rs Image

Za slučaj da zafali internih performansi DS1520+ ima dva M.2. slota za NVMe SSD-ove koji svojom funkcijom keširanja podataka značajno podižu I/O odziv bez potrebe da „zapitkuju” diskove za najčešće korišćenim podacima. Ovo je posebno izraženo u uslovima kada više korisnika pristupa NAS-u, kada su odziv i broj I/O operacija po sekundi jako važni faktori.

Tu je i DSM operativni sistem koji prosto leti na moćnom hardveru ovog NAS-a, s velikim brojem najrazličitijih aplikacija za bekap podataka, video-nadzor, razne vrste servera, virtuelne mašine, Apache servere, Elephant drive, Python module, Office okruženje, WordPress, Team viewer i mnoge druge. Zarad fleksibilnog pristupa, tu su i odgovarajuće mobilne aplikacije za pristup podacima i strimovanje multimedije, te daljinsko upravljanje sistemom i još mnogo toga.

PCPress.rs Image

Iako spada u savršene kancelarijske mašine, svojim dizajnom i mogućnostima Synology 1520+ se lepo uklapa i u dnevne sobe korisnika koji žele napredno rešenje za svoje skladište podataka, s raznim funkcionalnostima koje uvek dobro dođu. Dodajte na to i veoma agilan rad, s podizanjem sistema za malo više od jednog minuta i verovatno ćete mrko pogledati vaš NAS i zapitati se da li je sada pravo vreme za upgrade?

Autor: Mirko Topalović

Korisna adresa: sionnet.rs

Facebook komentari:

Tagovi: ,