Top50 Glas publike

Synology RS1221+ – Kad 4K i 8K video-snimci dođu na naplatu

Počeli ste kao mala firma koja se bavi snimanjem proslava da biste polako proširili delatnost i pomažete YouTube generaciji u pravljenju modernih video-klipova. Međutim, u doba 4K HDR i 8K video-snimaka čuvanje svih tih podataka postaje problem, pa je možda došao pravi trenutak da malo proširite kapacitete svog lokalnog servera.

PCPress.rs Image

Za veći kapacitet

Synology RS1221+ je mali, kratki „debeljko” koji predstavlja vrlo elegantno rešenje za proširenje kapaciteta vašeg lokalnog rek-servera. Sa osam slotova za 3,5-inčne i 2,5-inčne uređaje u doba kada su 16 TB HDD-ovi dostupni na tržištu, ovo je prilika da jednim udarcem ubijete nekoliko muva. Napomenućemo da Synology RS1221+ dolazi i u RS1221RP+ verziji, a jedina razlika je u tome što potonji ima redundantna napajanja od 350 W, naspram jednog od 250 W, dostupnog u „osnovnoj” verziji.

PCPress.rs Image

Jedna od glavnih prednosti ovog modela jeste to što je njegovo kućište samo pola dužine standardnog slota za rek-ormane, što znači više prostora za kablove i bolji protok vazduha unutar servera.

Budući da se AMD Ryzen V1500B pokazao kao odlično rešenje kako za napredne korisnike, tako i za kolaborativna poslovna rešenja, ne čudi mnogo što se Synology odlučio da za srce svog sistema odabere baš ovaj CPU. Da je RS1221+ više okrenut poslovnim korisnicima, kaže nam i podrška za ECC memoriju, koja je značajna za poslovna okruženja, jer eliminiše greške u radu s podacima. Na raspolaganju vam je 4 GB DDR4 memorije, a maksimalno je podržano 32 GB preko dva SO-DIMM slota.

Da podsetimo, do grešaka u radu s memorijom dolazi zbog elektromagnetnih smetnji koje uzrokuju da se bitovi podataka promene (iz 1 u 0 ili obratno). Kako je ovo praktično nemoguće izbeći, ECC memorija ima mogućnost da detektuje i ispravi najčešće greške u radu s memorijom. ECC memorija je znatno skuplja i malo sporija od standardne memorije.

Povezivanje se obavlja preko 4 1 Gb/s porta koji podržavaju agregaciju i preuzimanje u slučaju otkaza (failover), a za slučaj da vam je ovo sporo, preko integrisanog PCIe Gen3 x4 slota možete dodati 5 Gb/s ili 10 Gb/s karticu i značajno ubrzati komunikaciju s drugim uređajima. Preko E10M20-T1 kartice takođe se mogu obezbediti i dva slota za NVMe drajvove, koji nedostaju u standardnoj konfiguraciji, bilo da ih koristite za keširanje ili prosto proširenje kapaciteta, a može poslužiti i za cache memoriju ako se upari sa Synology NVMe memorijom. USB 3.2 Gen1 portovi su na zadnjoj strani za brzo povezivanje eksternih uređaja, mada bi bilo korisnije smestiti ih napred, posebno ako ne koristite šine za smeštanje ovog uređaja u serverski orman.

PCPress.rs Image

Čak iako vam zafali prostora, preko eSATA porta moguće je povezati 1U RX418 sa četiri slota za HDD/SSD i time svoj prostor podići na 12 diskova. Topla preporuka je i da razmislite o RS1221RP+ verziji, jer su oba napajanja modularna i u slučaju otkaza njihova zamena je krajnje jednostavna.

PCPress.rs Image

Modularnost na vrhunski način

Modularnost ovog NAS-a nam se jako svidela, pa kada izvadite sve fioke iz kućišta, nećete naići ni na jedan kabl, što znači da će svih osam diskova imati odličan protok vazduha preko dva 80-mm ventilatora sa obe strane.

Jedan od najboljih operativnih sistema za NAS uređaje, Synology DSM dolazi u verziji 7 i uključuje veliki broj aplikacija, kao što su Office, Drive, Active Backup for Business, Surveilance Station (za video-nadzor), Virtual Machine Manager, Synology Photos, Audio, Video i File Station za pristup različitim tipovima podataka, DLNA server Plex, alate za migraciju na popularne cloud servere i mnogo toga.

Dragoceno obilje servisa

Kupovinom jednog ovakvog uređaja za svoj server korisnici dobijaju mnogo toga. Umesto plaćanja cloud rešenja na mesečnom ili godišnjem nivou, investicija u lokalno NAS rešenje uštedeće mnogo novca na duže staze.

Synology DSM je Linux OS koji u sebi već ima pregršt mogućnosti, a uvek postoji mogućnost proširenja dodavanjem novih aplikacija. Pošto se pretpostavlja da ćete podatke držati u nekom RAID nizu zarad njihove bezbednosti, celokupni bekap računara možete automatizovati HyperBackup rešenjem. Ova aplikacija omogućava vam ne samo da odaberete lokalne računare koji će se bekapovati periodično već to možete uraditi i s popularnim servisima, kao što su Google Drive, Dropbox i ostalim S3 kompatibilnim servisima. Hyperbackup vam dozvoljava da odaberete i tip bekapa, bilo da želite inkrementalni backup, proveru integriteta podataka, prostu deduplikaciju (uklanjanje nepotrebnih kopija podataka) ili jednostavnu sliku sistema za slučaj da vam je potreban brz oporavak posle neke neželjene situacije.

PCPress.rs Image

Za one koji koriste virtuelne mašine, tu je i VMware vSphere 6 i VAAI integracija, s plaćenim licencama koje ne zahtevaju dodatne investicije. Dodajte tome i podršku za Windows ODX za brži transfer podataka, te Synology Storage Console za upravljanje većim brojem Synology NAS/SAN uređaja u VMware ili Windows okruženjima i jasno vam je da kupovinom Synology rešenja praktično besplatno dobijate gomilu licenci i aplikacija koje biste morali zasebno da kupujete.

Od aplikacija koje su uključene u Synology DSM korisnici u poslovnom okruženju će se obradovati Synology Office paketu koji predstavlja alternativu popularnim Office aplikacijama, s naglašenom podrškom za rad u okruženju s više korisnika i sinhronizacijom u realnom vremenu. Synology Chat će vam omogućiti da bezbedno i jednostavno komunicirate, s komunikacijom koja ne izlazi van okvira vaših servera, dodajući tako još jedan nivo sigurnosti podataka.

Ako tome dodate i Synology Drive, možete imati lični cloud server, ponovo bez ikakvih dodatnih troškova, i sa fleksibilnim upravljanjem prostorom za svakog od korisnika, a opet s dodatnim nivoom bezbednosti, jer se podaci fizički nalaze tu pored vas.

PCPress.rs Image

Svoj kreativni haos možete poboljšati uz Synology Photos. To je aplikacija savršena za korisnike koji rade sa slikama i video‑snimcima, jer omogućava bolju pretragu podataka zahvaljujući mašinskom učenju i AI algoritmima. Oni automatski grupišu fotografije i snimke sa sličnim licima, ljudima i mestima, bez obzira na to gde ste ih vi sačuvali, maksimalno olakšavajući pretragu.

Ugrađeni Synology Surveilance Station je aplikacija koja će u potpunosti preuzeti kontrolu nad vašim sistemom za video‑nadzor kako u kancelariji, tako i kod kuće, štedeći vam na taj način investiciju u dodatni napredni softver. Od opcija imate snimanje uživo sa aktivnim obaveštenjima u slučaju incidentnih situacija, preko bogate palete podržanih kamera do jednostavnog interfejsa koji omogućava da vaš NAS zameni NVR uređaje i tako vas dodatno poštedi nepotrebnog troška. Naravno, tu je i mobilna aplikacija, a Synology nudi i naprednu video‑analizu snimaka korišćenjem AI algoritama i mašinskog učenja, te prepoznavanje lica s visokom stopom preciznosti.

Dodajte na sve to File, Photo, Video i Audio Station servise koji vam omogućavaju da svim podacima ili samo određenom tipu pristupite gde god da se nalazite, bilo preko računara ili mobilne aplikacije. Od kreiranja personalnih plejlista, preko kolekcija snimaka i fotografija, do prostog pristupa podacima sa udaljene lokacije – sve ovo je već ugrađeno u Synology NAS.

PCPress.rs Image

Iako možda deluje kao da RS1221+ modelu možda nedostaju neke funkcije, E10M20-T1 kartica može da vam omogući proširenje u sferi u kojoj vam je to potrebno, bez inicijalnog plaćanja nečega što vam možda neće trebati u budućnosti. Ako već imate server, a ponestaje vam prostora za rad, video-nadzor, virtuelne mašine ili prosto deljenje podataka, ne tražite dalje – Synology RS1221+ i RS1221RP+ su odlična rešenja koja nude mnogo i ostavljaju prostor za proširenje mogućnosti u budućnosti, kada se za to ukaže potreba.

PCPress.rs Image
Skenirajte i kupite Synology RS1221+ NAS uređaj

ASBIS Srbija – ovlašćeni distributer Synology proizvoda u Republici Srbiji.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: asbis.rs

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,