ASUS ROG Flow

Tablet sa bonusom

ASUS Memo Pad HD 7 nije samo značajno unapređenje prethodnog Memo modela, već donosi redefinisanje čitave klase jeftinih tableta. Sada je sve tu…

id-2040912-asus_memo_pad_2 Prvi Memo Pad tableti bili su obeležje ASUS‑ovog nastojanja da i korisnicima koji pomno paze na budžet ponude tablet solidnih karakteristika. ASUS je pre svega računao na kartu pedantno sređenog softvera, a dobićete sve što vam je nedostajalo kod prvog modela, a zbog cene niste smeli da pitate.

Ništa ispod HD‑a

Pre svega, tu je sada HD ekran, 7“ i rezolucije 800×1280 – ASUS sada nema aktuelni tablet ispod HD rezolucije. Ekran je IPS LED, pa iako nema onako detaljna podešavanja slike kao na FonePad‑u, slika je odlična. ASUS nudi audio‑profile kroz SonicMaster tehnologiju, pa možete da birate music, movies, gaming, speech ili recording profile. Sve to je potkrepljeno tvrdnjom da su ugrađeni stereo zvučnici, ali neku očiglednu potvrdu za to nismo mogli da pronađemo. Zvučnici su iza poklopca, prorezi na prednjoj strani ne postoje, pa i ako jeste stereo, ne zvuči značajno bolje ni prostornije od skupljih modela FonePad i Nexus 7. Za pravi zvuk ipak koristite slušalice, pa ćete čuti razliku. I kod kamera ASUS je uslišio želje korisnika, pa je ovo redak budžetski tablet sa obe kamere. Solidna glavna kamera rezolucije 5 Mp snima i 1080p video, a dopunjena je 1,2 Mp Web kamerom, što će se dopasti i ljubiteljima snimanja i ljubiteljima video‑komunikacije.

Procesor je MediaTek MTK8125 na solidnih 1,2 GHz uz podršku PowerVR SGX 544 grafike. Istina, od MTK8125 ne možete očekivati probijanje brzinskih barijera, jer su Cortex‑A7 jezgra čiji je fokus na smanjenju potrošnje, pa su rezultati testova zapravo merljivi sa novijim Qualcomm ili Samsung procesorima sa dva jezgra, što nikako nije loše. Lepo možete da gledate svaki video‑format, čak i one s komplikovanijim kodecima, u 2D igrama nećete imati nikakvih problema, a 3D zabava je podnošljiva sve do zahtevnijih naslova . Najzad, Memo Pad HD7 pokazuje odličnu izdržljivost baterije.

RAM memorija je uobičajenih 1 GB bez kojih savremenije verzije Android‑a, poput prisutne 4.2, više i ne radi glatko. Uz to ide i 16 GB internog storage‑a. Tu je i microSD ležište koje prima module do 32 GB, a pomenućemo i 16 GB online ASUS WebStorage skladišta.

GPS bonus

Bonus za cenovni rang kome tablet pripada je pravi GPS – za 12‑15 sekundi biće detektovano dovoljno satelita, pa možete da ga koristite kao navigaciju sa velikom 7“ slikom.

Uz svu štedljivost Cortex‑A7 arhitekture, 28 nm proizvodnog procesa i bateriju kapaciteta 3.950 mAh, tablet može da izdrži prilično dug rad bez vidnog zagrevanja. Idealno za korišćenje na plaži, gde bi preterano zagrevanje moglo da naškodi bateriji koja, uzgred, ne može da se zameni jer je zalemljena. Uz HD ekran, quad‑core procesor, dve kamere, GPS i odličan rad, ASUS potpuno redefiniše pojam budžetskog tableta. Videćemo da li su firme koje inače nude tu klasu proizvoda spremne za ovakav izazov.

Voja Gašić

(Objavljeno u časopisu PC#202)

Facebook komentari:
HR specijalno izdanje

Tagovi: