Top50 Glas publike

Taiga – ruski pametni telefon kao oruđe u hladnom ratu

Ruska bezbednosna kompanija InfoWatch Group predstavila je pametni telefon Taiga, koji sprečava aplikacije da prikupljaju informacije o korisnicima.

PCPress.rs Image

Ovaj telefon predstavlja poslednji primer tehnološkog hladnog rata između Rusije i Amerike, budući da je pre samo dve nedelje američka vlada zabranila upotrebu softvera iz kompanije Kaspersky Lab u vladinim agencijama.

Telefon Taiga napravljen je tako da sprečava aplikacije da prate aktivnosti korisnika, posebno poslovne mejlove, dokumenta, fotografije, te da primaju i šalju podatke sa korisničkih naloga. Dok aplikacije poput Gmail-a, koji je poznat po skeniranju tekstova iz korisničkih mejlova, a u cilju prikupljanja informacija za ciljani marketing, mogu da se koriste na Taiga pametnom telefonu, neće im biti omogućeno da dođu do bilo kakvih informacija o korisniku.

Taiga podržava Android operativni sistem, ali se radi o verziji koja je napravljena da funkcioniše zajedno sa softverom iz kompanije InfoWatch. Prvih 50.000 Taiga telefona isporučeno je zaposlenima u ruskim kompanijama koje su delimično ili potpuno u vlasništvu države, dok običnim korisnicima uređaj još uvek nije dostupan.

Pročitajte i:  Novi dizajn: Gmail uskoro drugačiji za sve

Taiga košta 260 dolara, što je čini pet puta jeftinijom od iPhone-a.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,